V kuchyni - prosinec 2021

Poslední měsíc roku 2021 a poslední typy na vaření končícího roku.

Začátek prosince jsem se snažila o trošku lehčejší jídla, jelikož se blížilo klasické vánoční obžerství. A navíc jsme všechny 3 baby v domácnosti padly s antibiotiky, takže se moc do vaření ani nechtělo. Špagety a jiné těstoviny na xy způsobů, zapečené brambory, rozlítaní ptáčci, kuře na paprice. Došlo na spotřebování zbytků, takže knedlíky s vajíčkem, párky, plněné tortilly, zapečené toasty... Ráda kupuji v Lidlu šišky plněné mákem. Děti to milují a snědí dva pytlíky najednou. Manžel si řekl o zelňačku. Krůtí maso v corn flakes. Hodně se pomazánkovalo - třená niva, tuňáková pomazánka, sýrová s česnekem,... Tchán udil, takže z uzeného byly i šunkofleky. Tchyně slavila narozeniny. Za nás jsem se já s Anetkou zúčastnit nemohla, takže nám manžel oběd dovezl. Svíčková ze srnčího masa. Opravdu velká dobrota. Dále jsem připravovala bramborové placičky se salámem. Buřtguláš. Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím. Když mi bylo nejhůř, tak se vaření ujal manžel: řízek s bramborem jeden den. Druhý tatarák s topinkami. Pak už to zase bylo na mě. Palačinky. Bramboračka. Štědrovečerní večeři obstaral salát od mamky a losos. Na Boží hod jsme měli oběd u našich - vepřová pečeně s brambory. A na druhý svátek vánoční jsme byli u tchyňat, kde byla uzená polévka a pečené krůtí maso se zeleninou a bramborovou kaší. Mezisvátečně langoše. Většina receptů tu už je a tak to nebudu znovu opisovat.










Kefírové lívance
400ml kefíru, 2 vejce, 150g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky cukru, špetka soli. Zaděláme těstíčko, smažíme lívance (hned, nemusí kynout nebo odpočívat). Zdobíme dle fantazie.





Cukroví - až na pár výjimek (letošních novinek), tu už mám recepty na všechny stálice. Uvádím recepty jen u některých. Starší najdete v předešlých letech. Pár najdete i v listopadu 2021 (např.: perníčky).





Zázvorky

Cookies

Makové kytičky
150g hladké mouky, 125g mletého máku, 125g moučkového cukru, 125g másla. Z ingrediencí vytvoříme těsto, které necháme v lednici přes noc vychladit. Druhý den vyválíme a vykrajujeme tvary. Sušíme na 120°C asi 25 minut. Hotové kytičky jsem slepovala čokoládovým krémem: 125g čokolády na vaření rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně zchladit. V misce vyšleháme 100g másla, přidáme a zašleháme 125g Nutelly a pak přilíváme rozpuštěnou čokoládu. Krém dáme chladit alespoň na hodinu do lednice. 

Crincles
Recept podle @petulavas na Instagramu.

Ořechové kuličky

Linecké
250g másla, 370g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra. Zaděláme těsto, které necháme přes noc v lednici. Pak vyvalujeme, upečeme a slepujeme dobrou marmeládou.

Ledovky
250g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 150g másla, 1 vejce, 30g mletých lískových ořechů, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžičky mleté skořice. Vypracujeme těsto. Necháme přes noc odpočinou. Druhý den vyválíme, vykrajujeme tvary dle sebe (já mám čtverečky). Pečeme na 180°C. Vychladlé spojujeme krémem: 120ml mléka svačíme s 80g moučkového cukru a 30g hrubé mouky na kaši. Odstavíme z plotny. Přidáme 2 žloutky a za stáleho míchání necháme zchladnout. 80g másla utřeme s jedním vanilkovým cukrem a 2 lžícemi rumu do pěny. Postupné přidáme moučnou kaši. Krémem spojujeme čtverečky. Vrchní zdobíme citronovou polevou (100g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy a trošku horké vody) a čokoládou.

Nepečené:
Medovníkové kuličky

Kokosové kuličky
2 vařené žloutky nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 100g moučkového cukru, 40g másla, 2 lžíce rumu a kokos. V původním receptu je psáno 6-8 lžic kokosu, ale já dávám 10 a víc (podle stavu těsta). Tvarujeme kuličky a necháme vychladit v lednici.

Vosí hnízda
150g másla, 150g moučkového cukru, 6 lžic rumu, 60g holandského kakaa, 160g mletých piškotů. Vypracujeme těsto. Dáváme do formičky. Plníme krémem: 150g másla vyšleháme se 150g moučkového cukru a troškou rumu. Mně šlo těsto letos hodně špatně z formičky. Takže jsem tvarovala kuličky, které jsem lehce zploštila. Krémem přilepila na piškotu a místo vosích hnízd máme hříbečky.

Rumové kuličky
150g rozinek namočíme na 24 hodin do 200ml rumu. Druhý den si v robotu necháme nasekat rozinky i s rumem, 200g vlašských ořechů, 150g moučkového cukru, 150g čokolády a 50g piškotů. Robot rozseká - rozmixuje a tvoříme kuličky. Obaluju v kokosu a holandském kakau (babička i v mletých ořeších).

Domácí čokoláda
200g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, smícháme se 120g holandského kakaa a 250g moučkového cukru. Dáváme do formiček a necháme chladit přes noc.

Kávové kuličky
250g mletých valšských ořechů, 150g moučkového cukru, 2 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžíce silné kávy. Vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. 150g bílé čokolády rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme lžíci mleté kávy. Kuličky v čokoládě namočíme a necháme ztuhnout.

Pusinky


Silvestrovské pohoštění:
Letos to bylo jen o pár dobrotách. Šneci z listového těsta. Jedna varianta pizza šneci (kečup, oregano, šunka, sýr) a druhá varianta zakysaná smetana a šunka (měla by být slanina, ale tu jsem neměla). Dip z nivy se zeleninou. A jednohubky tvrdý sýr + ananas (kompotovaný). Novinky letošního silvestra jsou: bryndzové sušenky: 350g hladké mouky, 100g bryndzy, 100g másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 1 vejce a 2 lžíce polotučného mléka. Zaděláme tužší těsto. Vyválíme, vykrajujeme tvary. Pomažeme žloutkem, posypeme tím, co máme rádi (já dala na část sůl, na další část kmín, na třetí část papriku a na poslední bylinky). Pečeme na 180°C. A druhou novinkou jsou palačinky s lososem: z 1 vejce, 1 deci mléka a 3 lžic hladkého mléka připravíme těstíčko, ze kterého usmažíme palačinky (já měla 2). V mističce smícháme 2 lžíce majonézy a 1 lžíci kremžské hořčice. Namažeme palačinky. Na to dáme olátky uzeného lososa. Zamotáme. Zabalíme do alobalu a necháme chladit. A pak je tu klasika v podobě chipsů, oříšku atd. 




DOBROU CHUŤ!

Komentáře