V kuchyni - červen 2021

 V černu jsem ještě mohla odpočívat, co se vaření týče. Děťátka byla ještě ve školních/školkových zařízeních a tak se toho moc nenavařilo. I z toho důvodu, že když už se vařilo, dost často se místo toho grilovalo... :-) Ale hezky postupně. Jen se omlouvám, dost často jsem zapomínala fotit.

Jak už jsem se zmínila, hodně se grilovalo (maso, sýry, zelenina, pečivo - na topinky, hamburgery, hot dogs, banán, ananas...).



K večeři jsem hodně dělala saláty.

Také se plnily sendviče vším možným. Tortilly se vším možným.

Pekl se rebarborový koláč. Recept na tuto dobrotu tady už mám, je to jeden z prvních příspěvků vůbec. Je to recept od mé babičky, těsto je z jogurtu. Já většinou používám rebarboru, červený rybíz, borůvky nebo švestky. Ale dá se použít jakékoliv ovoce. Nicméně základ je: 1 kelímek jogurtu, 1 a 1/2 kelímku (od toho jogurtu) polohrubé mouky, 1/2 kelímku cukru (krupice nebo krystal - jaký máte zrovna při ruce), vanilkový cukr, prášek do pečiva, 1 vejce. Zamíchat, dát na vymazaný plech. Dát ovoce. A drobenku (dělám z hrubé mouky, cukru a másla).



Manžel nám připravil tatarák.

Dalším jídlem, které jsem vařila byly plněné cukety. Přes léto, když mám svoje ze zahrádky, používám ty klasické. Teď jsem ale koupila ty soudkové, které jsou na naplnění snad ještě lepší. Klasické cukety podélně rozpůlíme. Vydlabeme část se semínky (tu potřebovat nebudeme) a pak vydlabeme ještě trochu dužiny. U soudkových seřízneme vršky a postupujeme podobně, jako s těmi klasickými. Já většinou používám dvě klasické cukety. Když mám ze zahrádky obří (přerostlou), stačí jedna. Soudkové podle toho, kolik je strávníků. Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme 1 nasekanou cibuli. Osmahneme. Přidáme nakrájenou 1 mrkev a řapíkatý celer (2 stonky) a zase chvilku restujeme. Přidáme 400g mletého masa. Po vypaření šťávy přidáme pokrájenou dužinu z cukety a opět necháme vypařit šťávu. Osolíme, opepříme a dáme sladkou papriku. Podlijeme protlakem, který rozmícháme s cukrem a vínem (2 lžíce rajčatového protlaku, 100ml vína - můžete nahradit vývar /to dělám já/, 1 lžička hnědého cukru). Dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Přidáme 2 utřené stroužky česneku, dochutíme solí a pepřem. Směs necháme trochu zchladnout. Naplníme vydlabané cukety. Pekáček, kam naskládáme cukety, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 190°C asi 20 minut. Poté odkryjeme alobal, zasypeme strouhaným sýrem, vrátíme do trouby a pečeme na 180°C ještě dalších 15 minut. Můžeme podávat s pečivem nebo pro větší jedlíky s rýží.


Pekla jsem i banánovou buchtu. Ta je skvělá, když už máme banány, které nechcete jíst, takže takové ty lehce nahnědlé. 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 3 vanilkové cukry, 1/2 hrnku oleje, mléka tolik, aby vzniklo řidší těsto. Nasekaná hořká čokoláda (množství podle Vás) a 4 rozmačkané banány. Všechno promíchat, na plech a upečeme. Když nemám tolik hnědých banánů, udělám poloviční dávku a jsou z toho skvělé banánové muffiny.

Také jsem uvařila špagety s rychlou boloňskou omáčkou. Ano, Italové by asi zaplakali nad touto verzí, ale je to rychlé, dobré a děti to milují. Na oleji osmahneme 1 nasekanou cibulku. Přidáme 1/2kg mletého masa a znovu zarestujeme. Ochutíme solí, pepřem, stroužkem rozetřeného česneku a dusíme 10 minut. Vlijeme protlak a promícháme. Přidáme bazalku, trošku vody a cukr (podle vaší chuti). Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. Podusíme ještě 10 minut. K tomu uvařené špagety a nastrouhaný sýr a rychlý oběd je na stole. Teď přes léto bude spousta čerstvých rajčat. Můžeme jimi nahradit protlak. Nejprve orestujeme cibulku, oloupaná rajčata a pak pokračujeme s mletým masem a zbytek dle receptu (bez toho protlaku).

Měli jsme tu opět několik grilovaček, jak už jsem se zmiňovala výše. Byli tu manželovi kamarádi z okolí (Růža, Pasta, Honza - i s manželkou a mladším synem). Byli tu manželovi rodiče, sestra s nastávajícím a jeho mámou. Byli tu manželovi kolegové z práce (Štěpán s kamarádem, Míra, Jirka) a s nimi zase i kamarádi z okolí. Takže spousta grilování a občerstvení. Kromě grilovačky se tedy připravovalo i různé menší občerstvení. K tomu se ještě dostanu. Co ale píšu hned je recept na sangrii: Do větší nádoby nalijeme 1 litr červeného vína, přidáme skleničku koňaku, nakrájené ovoce (1 pomeranč, 1 citron, broskev či nektarinku), šťávu z 1 pomeranče a 1 citronu, zasypeme 2 lžícemi hnědého cukru a troškou skořice. Promícháme. A zalijeme 1/2 litrem sodovky. Dáme chladit. Je to opravdová dobrota. Je to jednoduché. Nemusíte si kupovat ty předražené míchané blafy. Tohle zvládne každý.

Jak už jsem psala, připravovali se na grilovačky i jiné pochoutky. Například foccaccia. Recept na ní najdete V kuchyni - duben 2022, část 2. Nivový dip se zeleninou. Tento dip připravuji každý Silvestr, takže recept také určitě dohledáte. A výborný je i slaný koláč s mozzarellou a bramborami - recept V kuchyni - duben 2022, část 2.

Nechyběla ani klasika ke svačině v podobě rozmačkaných jahod s cukrem nebo banán se šlehačkou.

A pekla se jahodová hrnečková bublanina: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 200ml mléka, 1 vejce, jahody. Z mouky, cukru a oleje vypracujeme drobenku. 1/2 hrnku drobenky si dáme stranou. Do zbytku přidáme mléko a vajíčko. Těsto nalijeme na plech, poklademe nakrájenými jahodami a zasypeme drobenkou, kterou jsme si dali stranou. Pečeme asi na 180°C, +/- 25 minut.



Poslední den školy, kdy měla dvojčata první vysvědčení a syn končil školu, bylo tak trošku slavnostní. Grilovaly se hamburgery, byly dětské Rychlé špunty. A z cukrárny nechybělo ani pár zákusků.

Komentáře