V kuchyni - duben 2021, část 1

Začátek dubna připadl na velikonoční svátky. A tak se ten první týden věnoval vaření a pečení právě na téma Velikonoce. Apríl nám vyšel za Zelený čtvrtek, kdy by se měla jíst ryba s chlebem a pít červené víno, jíst "zelené" a jidášci. Na Velký pátek by se mělo jíst: bramborová polévka, jidáši, brambory na loupačku s máslem nebo tvarohem nebo s opečenou cibulkou. Na Bílou sobotu by se mělo jíst: nudle s mákem nebo fleky s houbama. Na Boží hod velikonoční skopové. A na Červené pondělí beránek a nádivka.

Já peču jidášky podle tohoto receptu:
500g hladké mouky, špetka soli, 100g cukru krupice, 250ml vlažného mléka, 1 sáček sušeného droždí, 3 žloutky, kůra z 1 citronu, 120g rozpuštěného a vychladlého másla. Vše dáme do mísy (nepřipravujeme kvásek, rovnou všechno do mísy) a zaděláme těsto. Necháme hodinu a půl kynout. Pak tvarujeme jidášky a ty pak také na plechu kynout. Asi 20 minut. Potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a pečeme na 160°C asi 15-20 minut. Po vytažení z trouby potřeme medem. Recept už mám hodně dlouho. Ani nevím odkud, protože jej mám přepsaný do svého sešitku, kam si zapisuju úspěšné recepty (abych po nich mohla rychle sáhnout a uvařit. Ne složitě hledat v xy časopisech).




Na Zelený čtvrtek byl k obědu netradiční pokrm. Kuřecí špízy s čočkou. Bílý jogurt smícháme se solí a kořením garam masala. Nakrájíme krůtí maso na kostičky, naložíme do jogurtu a necháme odležet v lednici. Alespoň hodinku, lépe déle. Patnáct minut před dalším zpracováním vyndáme z lednice, napícháme na jehly (či na špejle) a z obou stran opečeme na pánvičce. Ve stejné době, jako nakládáme maso, namočíme asi čtvrt kila červené čočky do studené vody. Necháme asi hodinu a pak propláchneme. Na pánvičce osmahneme cibulku, přidáme římský kmín, čočku, rajčatovou passatu a kokosové mléko. Vaříme do změknutí čočky a podáváme se špízy. Musím se přiznat, že tato úprava čočky mi chutná víc, než klasická (například novoroční čočka). A i u dětí měla větší úspěch.




Zelené jsem připravovala až na Velký pátek. A to špenátovou polévku. O tu si řekla dcera, má jí moc ráda. Na másle orestujeme cibulku, přidáme česnek a nakrájenou bramboru. Zalijeme vývarem a necháme asi 10 minut. Pak přidáme mléko, polovinu špenátu, citronovou kůru a necháme asi 15 minut povařit. Na mírném ohni a za stálého míchání, ať to mléko není všude. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme druhou polovinu špenátu. Osolíme, opepříme a dáme trošku muškátového oříšku. Hotovo. Na talíři můžeme podávat s kopečkem zakysané smetany.




Na víkend jsme měli jídlo od tchýně. Kopřivovou nádivku, maso, domácí uzené maso, mazanec i beránka a punčový dort (ten připravuje ke každé slavnostní příležitosti a je děsně dobrej). Ale nenechala jsem to jen tak. Jelikož jsme se nemohli vidět s mými příbuznými (jiný okres), upekla jsem beránka i mazanec podle receptu mojí babičky. Máme to prostě radši, než od tchýně. 
Mazanec:
1kg mouky, 200g másla, 250ml mléka, 200g cukru, 50g droždí, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, citronová kůra z 1 citronu, rozinky, mandle. Z trošky vlažného mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Smícháme s ostatními surovinami (až na mandle) a zaděláme těsto. Necháme 1,5 hodiny kynout. Z uvedeného množství tvarujeme 2 mazance. A nebo 2 vánočky (recept je totiž totožný, jako na babiččinu vánočku). Po vytvarování mazance necháme na plechu zase kynout, asi půl hodinky. Pak pomažeme rozšlehaným vejcem, zasypeme mandlemi a upečeme. 



Beránek:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, kůra a šťáva z 1 citronu. Vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy. Upečeme. Peče se pozvolna, aby nebyl nahoře spálený a uprostřed tekutý. Je dobré si formu přikrýt alobalem. 




Když už jsem měla doma listový špenát, připravila jsem i lívance naslano. Právě se špenátem. Všem moc chutnalo a prý je mám připravovat častěji. 250ml mléka, 1 lžička cukru, 1 vejce, špetka soli, 10g droždí, 150g hladké mouky, 100g špenátu, 125g brynzy, bílý jogurt, slanina, sůl, pepř. Ve vlažném mléce, rozmícháme droždí, cukr, vejce, sůl a mouku. Budeme mít řidší těstíčko, které necháme asi hodinu kynout. Pak přidáme spařené a okapané listy špenátu. Je nutné z něj vymačkat všechnu vodu. Smažíme lívanečky. V misce si rozmícháme brynzu se špenátem. Až to bude mít takovou hladší konzistenci. Přidávejte jogurt postupně. Myslím, že malý jogurt bude stačit. Já dávala od oka z velkého kelímku. Usmažené lívanečky zdobíme brynzou a osmahlou slaninou.




Také jsem připravovala kuřecí maso v corn flakes v troubě. Tento recept najdete V kuchyni - leden 2021, část 2.

Dobrá večeře jsou i taštičky z listového těsta s tuňákem. V misce smícháme cottage, lučinu, dvě plechovky tuňáka, sůl, pepř, citronovou kůru a nasekaná sušená rajčata. Plníme listové těsto. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Taštičky musí být dobře uzavřeny, ať vám náplň nevyteče během pečení. A pečeme na 180°C.




Nesměla chybět ani naše domácí pizza. Recept je V kuchyni - leden 2021, část 2.

Zase se všelijak plnily tortilly.

Kromě slaných lívanců jsem připravila i sladké. Podle receptu od mojí tchýně. 300g hladké mouky, 20g droždí, špetka cukru, 1 vejce, špetka soli, 1/2 litru mléka. Vše dáme do mísy a projedeme mixérem. Necháme 45 minut kynout. Smažíme na pánvičce. Horké hned obalujeme ve skořicovém cukru.




Vařila jsem i fazolovou polévku. Byla však tak hustá, že to byla spíš fazolová kejda. Ale chutnala moc dobře. Bílé fazole na noc namočíme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, řapíkatý celer. Chvilku restujeme. Utřeme česnek, přidáme do základu a zalijeme vývarem. Dáme slité fazole a vaříme asi hodinu. Osolíme a opepříme. Projedeme tyčovým mixérem. Ale nerozmixujeme všechno. Jen párkrát "zavrčet". Tím nám polévka zhoustne. Ale zároveň budeme mít stále kousky fazolí. Přidáme passatu, znovu dosolíme. Na talíři zdobíme opečenou slaninou.




Pekla jsem škvarkové placky podle receptu mojí babičky. 500g polohrubé mouky, 50g droždí, 350ml mléka, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 120g nadrobno nakrájených škvarků (moje babička je dokonce mele na masovém mlýnku), 6 lžic rozpuštěného sádla, 1 žloutek a vejce na potření. Z části mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Z ostatních ingrediencí a kvásku zaděláme těsto. Necháme hodinu kynout. Pak těsto rozválíme. Vykrajujeme kolečka. Dáme na plech a necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme vejcem a pečeme na 180°C.




Jelikož mi po Velikonocích zbylo hodně obarvených vajíček (nikdo nepřišel koledovat), byla poprvé i vaječná tlačenka. Tu jsem připravila podle receptu Petry Vašíčkové z Instagramu. Najdete jí pod @petulavas. Peče a vaří neskutečné věci. Má i druhý profil, kde jsou právě jen recepty. 7 vajec, 1 sklenice Hradišťanky, kousek uzeného (já měla domácí od tchána, který nejen udí, ale maso i sám nakládá), hrášek, červená cibule, majonéza, sůl, pepř, želatina na vaječnou tlačenku. Vejce nakrájíme nadrobno. Hradišťanku slijeme. Nálev doplníme do 300ml vodou a společně s želatinou dáme do kastrůlku. Uvaříme podle návodu. A necháme zchladnout. Mezitím si pokrájíme větší kusy zeleniny a maso. V misí smícháme zeleninu, maso, několik lžic majonézy (já dala asi 4), sůl, pepř. Zalijeme želatinou, promícháme. Já dala do vyložené formy na biskupský chlebíček a nechala do druhého dne vychladit - ztuhnout. Byla výborná!!




Když bylo hezky, tak jsme opět vytáhli gril. Tentokrát jsme si udělali grilovaný hermelín. Nekupujeme předpřipravené s drahými omáčkami. Manžel si balíčky na gril připravuje sám. Připraví si čtverec alobalu. Dá větvičku tymiánu či rozmarýnu (nebo obojí), sůl, pepř, pár koleček červené cibule. Zakápne olejem, dá hermelín. A to samé zopakuje i z horní strany. Zabalíme. Můžete přidat česnek nebo dát jiné bylinky. Je to výborné. Podáváme s domácím rajčatovým čatní. Recept až v létě, až budou čerstvá rajčata :-) Fotit jsem nestačila.

Jako rychlovka po celodopoledním geocachingu bylo kuskusito. Už jsem to tu popisovala, že je to vlastně něco jako rizoto, ale místo rýže se použije kuskus. Na pánvičce rozpustím máslo, osmahnu směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice, fazolky). Zasypu kuskusem. Zaliju vývarem. Pod pokličkou nechám kuskus natáhnout vývar. Podle chuti dosolím a zasypu troškou pepře. Zasypu strouhaným sýrem. A do 10 minut je oběd na stole.




Pekla jsem i hot cross buns. Velikonoční dobrota ze světa, která se proboxovává i na náš český stůl. A proč ne, je to moc dobré. 80g rozinek zalijeme horkou vodou a necháme stát. 600g hladké mouky, 100g cukru, lžičku skořice a čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku, špetku soli. To vše smícháme. Přidáme 20g droždí, 15g rozpuštěného másla, 250ml vlažného mléka, scezené rozinky. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Pak tvoříme malé bochánky, které vyskládáme do vymazaného pekáčku. Mně vyšlo 15 kousků. Necháme opět kynout. Asi půl hodiny. 150g hladké mouky, 10g cukru, 30ml mléka a alespoň 10 lžic vody smícháme a připravíme těstíčko, které má konzistenci pasty. Pomocí cukrářského sáčku tvoříme na bocháncích křížek. Pak dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 15 minut. Vyndáme, potřeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a dopékáme dalších 15 minut. Po upečení potřeme meruňkovou marmeládou, kterou zředíme lžící vody.




Vařila jsem i plněné papriky s rajskou omáčkou. Půl kila mletého masa promícháme s hrnkem vařené rýže, nasekanou cibulkou, 1 vejcem, stroužkem utřeného česneku, solí, majoránkou a pepřem. Masovou směsí plníme bílé papriky. Měla jsem 8 kousků. Papriky dáme do vymazaného pekáčku, lehce podlijeme vodou a na každou papriku dáme kousek másla. Pečeme na 180°C asi 20 minut. Mezitím si připravíme omáčku. Rajčatovou, ale kyselejší, než klasickou rajskou. Na másle zpěníme cibulku, zasypeme cukrem. Přidáme bobkový list, nové koření (celé). Zalijeme rajčatovou šťávou a vývarem. Asi 200ml šťávy a půl litru vývaru. Necháme vařit. V půl hrnku mléka rozmícháme 2 lžíce hladké mouky. Vlijeme do omáčky. Omáčku osolíme, osladíme (podle vlastní chuti) a zakápneme buď octem nebo citronovou šťávou. U nás se podávalo s knedlíkem. A jelikož potřebuji knedlík asi tak 3x do roka, přiznám se, že ho kupuji. Moje mamka připravuje plněné papriky i "nasucho". Upeče je v troubě a místo omáčky a knedlíku, podává s uvařenými bramborami. To je taky moc dobré. Pamatuju si, že jednou na chalupě koupila bílé papriky, co pálily, jak čert. Vůbec se to nedalo jíst. Tak pozor na to!




Také jsem upekla skořicové sušenky. 100g másla vyšleháme se 150g krupicového cukru do pěny. Přidáme 1 vejce. 180g hladké mouky smícháme s 1,5 lžičkou prášku do pečiva, špetkou soli. Opatrně vmícháme do máslové pěny. Asi 4 lžíce krystalového cukru smícháme se 4 lžičkami skořice. Z těsta tvarujeme kuličky, obalíme ve skořicovém cukru a dáváme na plech s pečicím papírem. Dál od sebe. Pečeme asi 10 minut na 200°C. Prostředek musí být ještě měkký, když půjdou sušenky z trouby ven.




Pak byly rychlovky, jako šišky s mákem (kupované v Lidlu), špagety, knedlíky s vajíčkem.

A byly i bramborové placky. Recept na bramborové placky najdete u Bramborové placky se salámem - V kuchyni - březen 2021, část 2. Recept mám od babičky.



Komentáře