Geocaching - březen 2021

Kdysi dávno jsem o Geocachingu na blogu již psala. Byl to samostatný článek psaný již v roce 2015. S manželem jsme lovili kešky ještě za svobodna. Pak jsme od toho nějak upustili a ani nevím proč, přestali poklady hledat. Vloni jsem si stáhla aplikaci do telefonu. Je skvělé, jak se geocaching za ta léta posunul. Kdysi byla keš na větším zajímavém místě. Dneska jich je "10 na každém kroku". Vzhledem k tomu, že máme stále velmi přísná omezení a nemůžeme na klasické výlety, díky geocachingu objevujeme místa i v našem městě a jeho nejbližším okolí (je to článek za březen, vím, že už omezení nejsou platná). Aplikace je sice placená, ale viděla jsem v nějaké diskuzi názor, že: "peníze za aplikaci jsou vlastně peníze za zdraví. Vytáhne vás to ven, chodíte po přírodě a objevujete místa, o kterých jste ani netušili, že existují. Pro mnohé je taková částka běžná, že ji nechají v hospodě a ani nemrknou nebo to nechají za pár měsíců za Netflixu." Já musím souhlasit. Když to vidím na vlastních dětech, že najednou ujdou i 10-12km, aniž by utrousili poznámku, že je bolí nohy (jsou tak zabraní do hry, že nesledují bolavé nožičky), tak za tu aplikaci ráda zaplatím. A ano, i ten Netflix máme, protože přes zimu je to dobrý způsob, jak děti zabavit. Teď na léto se ale bude rušit. Léto se má trávit venku!

Stochov, jako město samotné, je místo narození svatého Václava. Takže z historického hlediska velmi zajímavé místo. I dub na náměstí má být z té doby. Název města má být odvozený od označení "STO CHŮV", které údajně sv. Václav měl. Jinak je město hlavně bývalé havířské. A tak vše kolem hlavního náměstí jsou menší paneláčky. Náměstí U dubu a naše část - Honice, jsou právě stará zástavba, rodinné domy a klid. I díky tomu všemu je těch kešek v okolí opravdu hodně.

V březnu jsem se dostali na tato zajímavá místa:

1. Konopaská skála - je v bezprostřední blízkosti chatové oblasti. Krásný kus přírody v lese. Tuto keš jsem lovila jen se synem (dvojčata jela na cyklovýlet a tak my se vydali lovit kešky a našli hned 3). Je možné dojet k chatové oblasti autem a pak jít pěšky. Ale myslím, že je to škoda. Dá se k ní pohodlně dojít po polní cestě. My to tedy tak pohodlné neměli, protože bylo po dešti a místy byla cesta pěkně bahnitá. Ale nevadilo nám to. Obešlo se a mohli jsme lovit. Druhý den jsem byla v okolí jen na vycházce se psem. Už to bylo v podvečer a bylo tu vidět několik srnek a i jeden srnec nám skočil před "nos".



2. Konopaský mlýn - název Konopas pochází z pojmenovaného rybníku, který se datuje už v 17. století. Mlýn tu zde stával opravdu velikánský. Bohužel se k dnešnímu dni dochovalo pouze pár neznatelných základů. Ke Konopaskému mlýnu můžeme dojít jak ze Stochova, tak i z nedalekého Nového Strašecí. Dokonce se to tu křižuje s Naučnou stezkou Nového Strašecí a Pecínova. Samotné Nové Strašecí je velmi stará záležitost, což dokazují keltská naleziště v okolí. Keška byla u Konopaského mlýnu moc hezky schovaná. Okolí Strašeckého potoka, který krásně meandruje v lese, je krásné. Jak je vidět dle fotky, rybník se momentálně čistí. Na druhé straně hráze byl bagr.




3. Stochovská kaplička - sice se keška jmenuje Stochovská kaplička, její zakladatelé však pocházeli z Nového Strašecí. Kaplička je z roku 1856 a je zasvěcena Panně Marii. V blízkosti se nachází studánka, která má údajně léčivé účinky. V devadesátých letech prošla kaplička rekonstrukcí, ale dnes již má vymlácená okna a prý byla i posprejovaná. Naštěstí sprej už vidět není. V oknech tedy chybí sklo, ale jsou zamřížovaná, takže se dovnitř nikdo nemůže dostat. Díky chybějícímu sklu je do kapličky hezky vidět. Před kapličkou je tzv. Rostoucí mohyla přátelství. Každý poutník, který ke kapličce dojde, má přispět kamenem do mohyly. Kámen má najít v okolí. A syn si dal tu práci a také jeden našel. Samotná keš není přímo u kapličky, musí se k ní kousek popojít, ale to vůbec nevadí.



4. Arachnofobie - u dálnice D6, v houští, kde je pavouků určitě nespočet. Tentokrát šly i holky.  A vzala jsem pro jistotu i manžela, protože já a pavouci, to opravdu není dobrá kombinace. Našli jsem. To, jak keška vypadala, mě mile překvapilo. 



5. Drive in D6 K. Vary - Praha - na odpočívadle u benzínové pumpy se skrývala další keška. Je to pro někoho, kdo jede okolo a může si zde odpočinout a najít kešku. My to máme kousíček od domu, dá se tam dojít přes polní cestu. Tak když jsme šli na vycházku se psem, odlovili jsem Arachnofobii i tuhle kešku. 



6. Železniční - krásná keš blízko nádraží na Stochově. Díky ní se dozvídáme o koně-spřežce, která tudy kdysi vedla a Stochov byla zastávka na trase do Lán. Bohužel přejezd, ze kterého je focena tato fotka, má na svědomí několik životů. Co jsme na Stochově, tak jeden známe osobně. Nedávno prošel přejezd revitalizací a konečně má i závory (je dost nepřehledný, do zatáčky a vlak je tak z druhé strany vidět na poslední chvíli). Odlověno se všemi dětmi.



7. Dub svatého Václava - odlovení této kešky bylo hodně jednoduché. Jedná se o virtuální keš, takže se zde stačilo vyfotit a člověk má splněno. A jak název napovídá, zavádí nás k dubu, který má být zasazený sv. Ludmilou v den narození sv. Václava v roce 903. Dub je 15m vysoký a obvod kmene 782cm. Dub je již zpevněn, aby držel pohromadě. Odloveno se všemi dětmi.



K dalším keškám jsem popojeli do vedlejších Tuchlovic. Ne, že by to bylo tím, že bychom vyčerpali všechny možnosti u nás, to v žádném případě. Ale proč si neudělat výlet mimo obec, když je to stále v jednom okrese. A jaké jsme našli v Tuchlovicích - tentokrát jsem šla já, syn i obě dcery.

1. Halda Tuchlovice - kdo bydlí v okolí, haldu určitě představovat nemusím. Halda začala vznikat v roce 1941, jako součást zdejšího dolu. Ukládání hmot skončilo v roce 1997. A v roce 2011 byly dokončeny rekultivační práce. Na vrchol stoupáte ne naráz, ale jsou udělaná "patra", mezi kterými je možné si trošku odpočinou. A jsou na těchto "pláccích" vytvořeny tůňky. Jsou tací borci, kteří to vyjedou i na kole. Na vrcholku je i keš, která má právě za úkol dostat takového borce na vrchol za 300 vteřin. Ale my zůstali u kešky klasické. Keška byla na samém vrcholku, ze kterého je moc krásný výhled. Jsou zde i lavičky. A vím, že sem Tuchlovice pořádají různé organizované výšlapy, čarodějnice apod.



2. Lt. Duane O. Hague - když už jsem byli u haldy, odlovili jsme ještě dvě další kešky. První z nich byla věnovaná sestřelenému pilotovi za druhé světové války. Americký pilot byl sestřelen 17. dubna 1945 při přiblížení k letišti Ruzyně. Hague se katapultoval a byl zajat, jeho Mustang dopadl právě kousek od místa, kde je ukrytá keš. Stroj explodoval a shořel. Pilot své zajetí přežil a byl do civilu propuštěn v listopadu roku 1945. Místo dopadu bohužel není přístupné, protože na jeho místě stojí solární elektrárna. Keška je u blízké cyklostezky a našla jí dcera. Měla z toho obrovskou radost, protože to byla její první ulovená keš.



3. Jezírka pod haldou - zádržná jezírka pro odčerpanou vodu z dolů. V popisku v aplikaci se můžete dočíst, že jde o tři jezírka na sebe navazující. Okolí je dost zarostlé a zpustlé. Bylo vidět a slyšet i vodní ptáky. Manžel se tu jako kluk jezdil s kamarády koupat. To už dnes není možné. Od haldy je to po polní cestičce kousek (i když my měli opět bahnitou cestu). A nebo je možné dojít i od Kamenných Žehrovic. Jezírka se nacházejí v bezprostřední blízkosti dálnice D6. Keška je uložena v moc hezkém obalu. Děti to moc potěšilo. Zpátky jsem se vydali přes pole, takže jsme nakonec i celou haldu obešli. 



Komentáře