V kuchyni - únor 2021, část 2

16. února byl den palačinek. A tak nemohly chybět ani u nás. Já je zpracovávám podle receptu mojí babičky. 250g mouky (půl na půl hladká s polohrubou), 2 lžíce cukru, 3 vejce, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva a půl litru mléka. Smažíme palačinky a plníme tím, co máme rádi. U nás vedou marmelády, Nutella. A já miluju lemon curd. Manžel dává přednost slané variantě se šunkou a sýrem.


Po palačinkovém dni následovala Popeleční středa a správně bychom měli držet půst až do Velikonoc. Ale nějak si neumím představit, že bych Aničce a manželovi předkládala samá bezmasá jídla 40 dní. Popeleční středu jsme tak "oslavili" tatarákem, který ale připravuje můj muž.


Jelikož mi zbylo pár knedlíků, které mi přivezla mamka o víkendu, byla jasná večeře. Naše oblíbené knedlíky s vajíčkem. Rychlé, jednoduché a jednou za čas, proč ne.


Následovala polévka kyselica. Do jednoho hrnce dáme kysané zelí i s nálevem, přidáme půl hrnku vody, bobkový list a nové koření. Ve druhém si uvaříme asi 3-4 brambory (podle velikosti). A na pánvičce si osmahneme cibulku s anglickou slaninou a nakrájenou klobáskou. Když je zelí cca 20 minut podušené, přidáme k němu opečenou cibulku, klobásku i slaninu. Promícháme. V půl hrnku mléka si rozmícháme lžíci hladké mouky, přidáme do zelného základu a necháme provařit. Pak dáme uvařené brambory. Slitou vodu z brambor nevylít! Pokud je polévka příliš hustá, zředíme právě vodou z brambor. Podle chuti dosolíme a přidáme pepř. Na talíři můžeme podávat se lžící zakysané smetany.


Na první neděli po Popeleční středě připadá tzv. Černá neděle. Podle zvyku bychom měly my ženy nosit černé oblečení. A podávat by se měl pokrm z hrachu. Nejlépe tzv. pučálka. Přiznám se, že jsem si na tento pokrm dala hrách na naklíčení. Ale místo klíčků to celé zasmrádlo a šlo to do popelnice. Nejspíš už to byl hrách starý na tyto pokusy. Dále k Černé neděli patří preclíky a koláče s černým mazáním. Na hrách tedy nedošlo, ale preclíky jsem připravila domácí. Ve 125ml vlažné vody rozmícháme 2 lžičky cukru a 20g droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si smícháme 420g hladké mouky, 2 lžičky soli, 30g rozpuštěného másla, 125ml vlažného piva a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme kynout. Pak si těsto rozdělíme na několik dílků (psali v časopisu 8, ale já jich měla 16). Tvarujeme preclíky. Každý zvlášť povaříme ve vroucí vodě, do které jsme přidali 2 lžíce jedlé sody. Stačí asi 20 vteřin. Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící vody. Posypeme tím, co máme rádi. V receptu byla hrubozrnná sůl a kmín. Já dávala kmín a sezamová semínka. Pečeme na 220°C asi 15 minut. K preclíčkům jsem připravila obložené talíře. Šunka, sýr, salám, zelenina. A tyčinky z listového těsta. Ty připravuji většinou na Silvestra nebo při nějakých oslavách. Jelikož jsem z listového těsta pekla něco jiného a jeden díl těsta mi zbyl (v balení byly 3 pláty), připravila jsem tyto tyčinky. Rozválený plát potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí, pepřem, mletou sladkou paprikou a mletým kmínem. Rádýlkem nakrájíme a zarolujeme. Dáme péct.



Hlavní účel listového těsta byly ořechové šneky. 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů smícháme se 100g rozpuštěného másla, 1 skořicovým cukrem a 3 lžícemi třtinového cukru. Potřeme tím rozválené listové těsto. Zarolujeme, pokrájíme asi 1cm špalíčky. Poklademe na vyložený plech. Každou kousek potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme třtinovým cukrem. Pečeme na 180°C. Jelikož mi náplň vyšla na 1 plát těsta, druhý jsem použila na výše uvedené tyčinky, třetí plát jsem potřela Nutellou a kromě ořechových šneků jsem připravila i Nutellové. Úspěch to mělo stejný.



Během víkendu o černé neděli byl manžel v práci a tak jsem mohla dětem připravit obědy, které on nejí. V sobotu tak byla rajská omáčka s hovězím masem a těstovinami. Rajskou vařím podle mamky. Dám vařit hovězí maso. Když je uvařené, vyndám jej, pokrájím na plátky. V kastrolu si rozpustím půl kostky másla, zpěním na něm menší cibulku a zasypu 5 lžicemi hladké mouky. Připravím jíšku, zaliju vývarem z masa, přidám protlak, skořici, bobkový list a pár kuliček černého pepře. Za stálého míchání povaříme cca 20 minut. Pak přecedíme. Dochutíme špetkou soli a cukrem. Tak aby byla sladká, jak máte rádi. Do omáčky dám maso, aby se prohřálo. My k rajské milujeme těstoviny, takže kolínka nechyběla.


V neděli pak byl sladký oběd. Manžel sladké k obědu dá, ale když mám možnost, vařím ho právě, když je v práci. Rajskou by nesnědl vůbec. Vařila jsem šibřinky. Jsou to vlastně plněné taštičky. Z hladké mouky, vajec a špetky soli jsem si připravila těsto, které jsem nechala půl hodiny odpočívat. Mezitím jsem si připravila náplň. Cukr vyšleháme se žloutkem, přidáme citronovou kůru a 1 měkký tvaroh. A omáčku: v červeném víně rozmícháme povidla, lžičku citronové šťávy, skořici a chvíli povaříme do zhoustnutí. Těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka. Dovnitř kolečka dáme tvaroh. Spojíme okraje. Vaříme v osolené vodě. Podáváme přelité povidlovou omáčkou, posypané mletým mákem a troškou moučkového cukru. Mňamka.


Poslední víkend v únoru připadl na tzv. pražnou neděli. Říká se jí díky dlouhým naklíčeným a praženým zrnům. K tomu se také pojí tradiční jídlo. Oukrop neboli česnečka. Šoulet. Jablečný kompot. A štamprle režné nebo rosolky. Já jsem u nás oukrop připravila. Do jednoho hrnce se dají vařit brambory, utřený česnek, sůl a kmín. Když jsou brambory hotové, máme hotovou i polévku. Někdo si dává rozetřený česnek i na talíř a zalije jen vývarem s bramborami. Já k tomu připravila chlebové krutonky a zasypala jsem trochou sýru.


Šoulet je pokrm z hrachu a krup. A vím jistě, že tohle by u nás nikdo nejedl. Manžel se nemohl dočkat lepšího počasí a v posledních dnech hezké počasí bylo. Tak se konečně vytáhl gril. A připravili jsme si domácí hamburgery. Hranolky jsem připravovala v Actifry hrnci. Mleté maso si manžel připravuje sám. Jen ho pořádně zpracuje a vytvaruje "karbanátky". Solí a pepří je až po ugrilování. Do bulek již kompletuju já.



Když typicky americký oběd, tak nesmí chybět ani typicky americká snídaně. Domácí donuty. Vloni jsem zkoušela donuty pečené, ale co si budeme... Není to ono. Takže letos z klasického kynutého těsta a smažené. Recept jsem měla z časopisu a vyšel skvěle. V hrnečku rozdrobíme 1/2 kostky droždí, 120ml vlažného mléka a 1 lžíci cukru. Necháme vzejít kvásek. V míse smícháme 430g hladké mouky, 70g cukru (odečíst lžíci cukru, která šla do kvásku), 1/2 lžičky soli, 85g změklého másla, 2 vejce a kvásek. Zaděláme těsto, necháme hodinu kynout. Pak vyválíme, vykrajujeme donuty. Necháme je pak pod utěrkou ještě 20 minut kynout. A pak smažíme. Jde to docela rychle. Po vychladnutí zdobíme, dle vlastní fantazie. Já použila bílou, mléčnou a hořkou čokoládovou polevu a různé zdobení (lentilky, cukrářské zdobení a kokos).


Režnou nemám, ale dala jsem si za korunu rumu Republica :-) Jablečný kompot mám v plánu následující týden, ale to už je březen. Je to jednoduché. Pokrájí se jablka a jiné ovoce. Já tentokrát dala hrušku. Zalijeme vodou. Přidáme hvězdičku badyánu, celou skořici, hřebíček a cukr. Možné povařit i s plátkem citronu. A místo hrušky se dá použít i jiné ovoce. Vaříme do změknutí ovoce. Já podávám ještě teplé k obědu. A co zbude, je výborné druhý den vychlazené z lednice.

Poslední, co jsme v únoru ještě stihla připravit, byla pomazánka z pečené mrkve. 1,5kg mrkve očistíme. Dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem a posypeme solí. Dáme péct na čtvrt hodinky. Pak zalijeme šťávou ze 2 pomerančů a zase 15 minut pečeme. Na 180°C. Pak se mrkev i se šťávou rozmixuje, podle chuti dosolí a smíchá s lučinou.



Komentáře

  1. Moc se mi líbí, jak doma dodržujete tradice, co se jídla týče. Já si říkám, že začneme taky, ale pak se k tomu tak nějak nedokopu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My taky nedodržujeme všechno. Ale trošku se snažím :-)

      Vymazat

Okomentovat