V kuchyni - březen 2021, část 1

Bohužel, od března došlo i na nás s domácí výukou. Jak prvňáci, tak i školkové děti zůstali opět doma a tak nastalo větší vaření. I když se snažím zpracovávat i nějaké zásoby z mrazáku, takže zkraje to vaření bylo jednoduché.

K obědu jsem připravovala špagety s boloňskou omáčkou. Omáčka byla v mrazáku, tak se jen rozmrazilo a uvařily špagety. Nic složitého, ani jsem to nedokumentovala. 

Následovalo pečení. Oblíbené Kočičí oči. 3 žloutky vyšleháme se 100g moučkového cukru, přidáme 100g změklého másla, 150g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 lžíce holandského kakaa, 2 lžíce rumu, 12 lžic mléka a sníh ze 3 bílků. Do formy na chlebíček nalijeme cca půlku těsta. Dětské piškoty spojíme dobrou marmeládou. Já jsem tentokrát použila klevelu. To je něco, jako povidla, ale řidší a s rumem. Pamatuju si, jak dělávala klevelu moje babičky. Tuto jsem měla od tchyně. Naskládáme vedle sebe ve dvou řadách. A zalijeme druhou půlkou těsta. Pečeme 40 minut na 180°C. Necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou. Lze vynechat kakao a slepovat tmavé kakaové piškoty.




Následovaly rybí prsty s bramborem. To byl manžel v práci, takže se mohlo vařit jen něco takového, rychlého.

Opět oblíbená pórková polévka, receptu už tu mám v lednu (V kuchyni - leden 2021, část 1).

Dále se vařilo vepřové v mrkvi s bramborem. To jsem měla od mamky, ještě z víkendu přivezeno. Takže se to muselo rychle spotřebovat.

Také jsem vařila telecí kapsu s americkým bramborem. Telecí maso si nakrájíme na plátky a dobře vyklepeme. Posolíme a opepříme z obou stran a dáme vychladit do lednice. Uvaříme si 3 vejce natvrdo, vychladíme a nakrájíme. Asi půlku balíčku žampionů očistíme, pokrájíme na plátky. V pánvičce rozpustíme lžíci másla, orestujeme žampiony, osolíme. Vypneme plotýnku a vmícháme nasekanou hladkolistou petrželku. Asi 10dkg šunky pokrájíme na kousíčky. Maso plníme žampiony, vajíčkem a šunkou. Je možné z toho udělat měšec, dobře uvázat provázkem. Ale já to jen spíchla párátky a drželo to taky dobře. Maso dáme do pekáčku. Na každý kousek masa dáme máslo. Vše podlijeme vývarem a dáme do trouby. Nejprve přikryté alobalem, pečeme asi 30 minut na 200°C. Pak odklopíme alobal a dopečeme do měkka. Zhruba dalších 20 minut. Brambory jsem připravila v Actifry.




Další skvělé a rychlé jídlo je kuskusito. Něco na způsob rizota, ale místo rýže se použije kuskus. Na másle osmahnu zeleninu (použila jsem mraženou směs mrkev, hrášek, kukuřice, fazolky), zasypu kuskusem, podliju vývarem. Dochutím solí, pepřem a bylinkami. Přiklopím pokličkou a nechám kuskus nasát tekutinou. Promíchám a podávám se strouhaným sýrem. Další skvělá varianta, kromě rýže a kuskusu, je bulgur.




Pekla jsem i pistáciovou bábovku. 200g másla vyšleháme se 180g cukru krystal. 250g tučného tvarohu smícháme se 4 lžícemi mléka a 1 pistáciovým pudinkem (práškem). Přišleháme do máslové hmoty. Pak po jednom zašleháme 4 žloutky. 300g polohrubé mouky smícháme s 1 vanilkovým cukrem a 1 práškem do pečiva. Postupně, za stálého šlehání přidáme moučnou směs. Nasekáme 4 hrsti pistácií, přidáme do hmoty. A sníh ze 4 bílků. Dáme do formy na bábovku a pečeme na 180°C cca 1 hodinu.




Dále se u nás vařila španělská paella. Ve větší pánvi zesklovaníme na oleji cibulku nakrájenou na drobno. Po chvilce přidáme utřený česnek a nakrájenou červenou papriku. Orestujeme. Přidáme špetku šafránu, mleté papriky (kvůli dětem jsem dávala sladkou, ale může se dát i pálivá). Pak se přisype asi 200g rýže, zalije se zeleninovým vývarem a nechá se vařit cca 20 minut. Pokud se vývar vypařuje rychle, můžeme podlévat. Do té doby, dokud není rýže měkká. Pak se přidá mražený hrášek, sůl, pepř a krevety. Necháme asi 5 minut a stále promícháváme, aby se rýže nepřipalovala.




První neděle v březnu připadla na tzv. kýchavou neděli. Podle tradice by se měla připravit pórková polévka, šišky se strouhankou a celerový salát. Pórkovou polévku jsme měli v týdnu (recept mám V kuchyni - leden 2021, část 1). Šisky jsem připravila, ale s mákem. Přiznám se, že kupuji zmrazené v Lidlu a dětem hrozně chutnají. Uvařeno za chviličku. A celerový salát vynechávám.

Také jsem připravovala květákové placičky. Čtvrt kila květáku se předvaří. Pak nakrájí na drobno, přidá se nakrájený pórek na půl kolečka. Plátky slaniny pokrájíme, přidáme k zelenině. Přidá se nasekaná pažitka, vajíčka, sůl, pepř, parmazán, hladká mouka a špetka prášku do pečiva. Důkladně promícháme. Pokud bude směs řídká, přisypeme mouku. Vlhčíma rukama tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme. Výborné jsou se zeleninovým salátem.




Další vaření bylo uzené maso v omáčce z Coca-coly. Na oleji zpěníme větší cibuli, přidáme nasekané 2 stroužky česneku. Zarestujeme, přidáme pepř a 1 rajčatový protlak. Orestované zalijeme půl litrem coly. A přivedeme k varu a chvilku provaříme. Uzené maso dáme do pekáčku, zalijeme omáčkou a pečeme 40 minut na 170°C. Poté maso vyjmeme, výpek slijeme do kastrůlku. Přidáme lžičku másla, hladké mouky a přilijeme 200ml vývaru. Povaříme. Maso nakrájíme a dáme do omáčky prohřát. My jsme měli s bramborovými knedlíky, ale dá se to skvěle i americkým bramborem (taktéž vyzkoušeno).




Upekla jsem perník. V míse se smíchá: 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku krupicového cukru, 2 hrnky mléka, 2 vajíčka, 6 lžic oleje, 3 lžíce marmelády, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžička skořice, 1 lžička sody a 1 prášek do perníku. Vše se pořádně promíchá a upeče. Já používám marmeládu, kterou máme zrovna otevřenou. Tentokrát jsem ale použila povidla a bylo to taky výborné. Někdy nechám perník jen tak. Občas ho potřu marmeládou (tentokrát povidly), zaliju čokoládou a posypu kokosem.




Také jsem vařily naše oblíbené masové kuličky. Recept mám od babičky a je to prostě chuť mého dětství. 1 housku nakrájíme a namočíme v mléce. Do mísy dáme půl kila mletého masa, přidáme 1 vejce, sůl, utřené 2 stroužky česneku, necelou půl lžičku sušené bazalky, 1/2 nasekané cibule a vymačkanou housku. Propracujeme a tvarujeme kuličky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme protlak a zalijeme vodou (množství podle počtu strávníků, člověk už má tak nějak v oku). Osolíme, dáme necelou lžičku sušené bazalky a povaříme. Mezitím si připravíme jíšku, kterou přidáme do omáčky. Dáme masové kuličky a cca hodinu vaříme v omáčce. Pak dochutíme cukrem, octem a solí. Omáčka má být nakyslejší, není to tradiční rajská. A baštíme s těstovinami.




Opět došlo na domácí pizzu. Recept je v V kuchyni - leden 2021, část 2.

Další se pekl slaný dort. Musí se připravovat den předem, aby pořádně zpevnil. Lilek a 3 větší cukety nakrájíme na plátky a osolíme. Necháme vypotit. Na pánvi pak z obou stran opečeme. Uvaříme si asi 350g těstovin (roury). Na oleji orestujeme nasekanou cibuli a česnek, přidáme 3 plechovky oloupaných rajčat, 3 mozzarelly, sůl, oregano a pepř. Mícháme asi 5 minu. Přidáme uvařené těstoviny a část opečených cuket. Dno formy vyskládáme cuketami a lilkem. Dáme těstovinovou směs a navrch plátky cuket a lilků. Posypeme parmazánem a zapečeme 20 minut na 180°C.  Dá se to jíst rovnou, ale bude se to rozpadat. Lepší je, nechat vše uležet do druhého dne. A pak jen prohřát.




Jako odpolední mňamku po obědě jsem připravila pudink. Vespod misky piškoty, pak banánový pudink, pak vrstva rozvařených borůvek, karamelový pudink, nasekané vlašské ořechy, vyšlehaná šlehačka a zasypáno zdobením.




A čeká nás družebná neděle, ke které taky patří určité pokrmy. A to: polévka s drožďovými knedlíčky, ryba s bramborem a štrůdl. Štrůdl jsem pekla ještě před víkendem. V balení byly 3 pláty těsta a tak jsem si s tím více pohrála. Jedna "nohavice" byla klasika jablko + skořicový cukr + rozinky. My připravujeme štrůdl tak, že rozválíme těsto, pokapeme rozpuštěným máslem, lehce zaprášíme strouhankou. Na vrchní delší kraj navrstvíme náplň (nakrájená jablka, zasypeme skořicovým cukrem a dáme rozinky) a zarolujeme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Po upečení posypeme moučkovým cukrem. Tento postup mám od mé babičky. Její tatínek, můj pradědeček, byl cukrář. A být cukrářem za první republiky, to chtělo hodně umění. A z těchto receptů čerpáme dodnes. Mám tedy tento postup na štrůdl okoukaný (peklo se ho hodně a často, babička nosila i do práce). Ale zpátky k dnešku. Druhou "nohavici" jsem naplnila: hruška + vanilkový cukr + vlašské ořechy. A poslední těsto jsem plnila trošku neobvykle. V misce jsem smíchala zbytek povidel, která jsem tu měla načatá, s mletým mákem, skořicí, perníkovým kořením a troškou rumu. Všechny nohavice zmizely během chviličky.




V den, kdy byl manžel v práci, uvařila jsem dětem jejich oblíbené buchtičky s krémem. Anča je tedy nemusí, to je pravda, ale sní vždy celý nandaný talíř. Domča s Anetkou si pravidelně přidávají. Nejprve si zadělám na buchtičky. 25g droždí, 60g krupicového cukru, 200ml vlažného mléka, 500g hladké mouky, špetka soli, 2 vejce, 100ml slunečnicového oleje. V droždí, lžíci cukru, 4 lžících vlažného mléka a 1 lžíci mouky rozmícháme kvásek a necháme vzejít. Smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, solí, vejcem, olejem a kváskem. Po troškách přidáváme mléko. Je možné, že jej nepoužijete celé. Záleží, jak bude mouka "pít". Zaděláme těsto. Necháme 45 minut kynout. Těsto na pomoučeném válu rozděláme na 4 části, vytvarujeme dlouhé válečky a nakrájíme na malé kousky. Rukou tvarujeme kuličku, každou důkladně potřeme rozpuštěným máslem a skládáme do vymazaného pekáčku. Necháme v něm kynout cca půl hodiny. Pečeme na 180°C dozlatova. Těsně před dopečením si připravuji krém. Nedělám klasické šodo z bílého vína. Ale uvařím řidší vanilkový pudink. Na jeden sáček pudinku dávám 700ml mléka. Sladím podle chuti. Kdo má rád, může ochutit rumem.




Také jsem uvařila polévku s drožďovými knedlíčky, která se k družebné neděli vztahuje. Na másle s kapkou oleje osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu: mrkev, menší petržel, 1/4 celeru, 1/2 kedlubny, pórek (bílou část), jarní cibulku i s natí. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Osolíme, přidáme libeček a vaříme 10 minut. Pak přidáme mražený hrášek a jakmile se polévka opět začne vařit, vložíme knedlíčky. Vaříme cca 3 minuty (dokud nevyplavou). Knedlíčky se připravují předem: na másle s troškou oleje zpěníme nakrájenou cibuli a pak přidáme rozdrobené droždí. Necháme ho na mírném ohni rozpustit a dále opékáme, dokud se droždí opět nespojí a tuk se nezůstane zvlášť. Pak vsypeme 2 lžíce polohrubé mouky a krátce osmahneme. Dáme do misku a počkáme, až smě vychladne (mezitím jsem si pokrájela všechnu zeleninu do polévka, osmahla a nechala přijít k varu. Když se polévka vařila těch zmiňovaných 10 minut, dodělala jsem knedlíčky a přesně to časově vyšlo). Do drožďové směsi dáme vajíčko, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby byla hmota vláčná, ale ne tuhá. Tvarujeme knedlíčky.




Samozřejmě jsem měla na družebnou neděli připraveno i jiné vaření, ale plány celého víkendu se na poslední chvíli změnily a tak jsme si s manželem udělali náš oblíbený tatarák.

Komentáře