Tip na výlet s dětmi: Runway Park

Nějak tajně doufám, že se začne situace ohledně Covidu zlepšovat a budeme si moct během roku zase užívat výlety a dobrodružství. Mám v hledáčku pár akcí a zážitků, ale jestli to vyjde, nedokáže teď nikdo odhadnout.

Nicméně sem teď budu postupně dávat naše akce z loňského roku. Bylo pár světlých okamžiků, kdy jsme mohli s dětmi něco zažít a tak se teď o to s Vámi podělím. Aby jste mohli čerpat inspiraci a třeba se taky něčeho, co se nám líbilo, zúčastnit. 

Runway Park pořádalo Letiště Praha. Podobné akce dělá každý rok, většinou na Den dětí. Na již nepoužívané dráze 22 jsou vystaveny všemožné letištní techniky, hasiči a ČSA má většinou přistaveno i letadlo, které si může zájemce prohlédnout. V loňském, netypickém roce, se tato akce pořádala každý víkend. Letiště má stále velmi utlumený provoz. A tak aby využili zaměstnance, pořádalo letiště přes prázdniny každý víkend tuto akci. ČSA pak k tomu přidávalo vyhlídkové lety nad Prahou (na jeden z nich se mi podařilo dostat, ale o tom až jindy).

My se takové akce zúčastňujeme pravidelně. Z počátku to byl Den dětí pro zaměstnance a jejich děti. Později to bylo zpřístupněno široké veřejnosti. A jak už jsem psala, vloni to bylo přes prázdniny každý víkend. Já byla vloni s dětmi sama. Vstupenku jsme měli zakoupenou přes internet. Vystaveno bylo spousty hasičských vozů a techniky, letištní techniky, kalibrační letadlo ŘLP. A ČSA mělo zpřístupněné letadlo Airbus 319. Uvnitř byla posádka, takže si zájemci nejen prohlédli letadlo, ale u vstupu dostali i nějaké ty informace navíc. Je pravda, že na prohlídku letadla se vždy stojí velká fronta. Děti to úplně nebavilo. Ale je možné si prohlédnout i kokpit, v předchozích letech měli možnost dětičky mluvit do palubního rozhlasu atd.

Vždy jsou na místě stánky s občerstvením (byl tu například i stánek Starbucks). Býval i stánek se suvenýry (v tuto chvíli je krámek suvenýrů na Terminálu 3 i letištní exkurze zrušeny). A myslím, že tu byl i skákací hrad pro děti.

Vždycky je k této příležitosti zřízena dočasná autobusová stanice, na které autobus 119 zastavuje. Auto je možné nechat například na parkovišti OC Šestka. Vloni, díky nízkému provozu letiště, byla možnost nechat auto na parkingu letiště.

Jestli se bude podobná akce konat i letos, těžko odhadnout. Pokud ano a jste fanoušci létání, letadel a letišť, mohu jen doporučit.





Komentáře