Silvestrovské mňamky

K letošnímu pohoštění na Silvestra jsem připravila nejen klasiky, ale i nějaké ty novinky.

NIVOVÝ DIP se zeleninou
100g nivy, 200g zakysané smetany, 100g žervé, 2 lžíce majonézy, menší cibule, sůl a pepř. Vše prohnat mixérem a podávat s čerstvou zeleninou (paprika, okurka, mrkev,...)

JEDNOHUBKY
Letos s česnekovou pomazánkou. Všechno na rohlík. Půlku mám se vysočinou a kyselou okurkou. Druhou polovinu s kladenkou a cherry rajčetem.

SÝR + ANANAS
Jednohubky z tvrdého sýru (nakrájet na kostičky) a kousky kompotovaného ananasu.

BYLINKOVO-ČESNEKOVÉ SUŠENKY
200g hladké mouky, 100g másla, 1 žloutek, 2 lžíce pomazánkového másla, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvých bylinek (tentokrát s oreganem), sůl. Zaděláme těsto. Necháme chvilku odležet v lednici (cca půl hodinky). A pak vyválet, vykrájet a upéct.

PIZZA ŠNEK
Většinou připravuju tyto šneky z listového těsta. Zapoměla jsem jej koupit, tak jsem si hledala na internetu rychle recept a našla tento. Je to na kynuté těsto:
Smícháme 150ml vlažné vody s polovinou pytlíčku sušeného droždí a 1/2 lžičky cukru. Necháme 10 minut. Smícháme 300g hladké mouky, lžičku soli, 3 lžíce oleje a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme půl hodinky kynout. Pak rozválet a pokračovat, jako s listovým těstem. Já dávám kečup, oregano, šunku a nastrouhaný sýr. Sroluju, nakrájím a dám na pečicí papír. Děti to milují.

Na stole nechybí oříšky, sušené ovoce a chipsy.

HOUBOVÉ SUŠENKY
15g sušených hub rozmixujeme na prášek. Přidáme 320g hladké mouky, 200g studeného másla, lžičku soli, lžičku mletého pepře, lžičku cukru a 1-2 lžíce vody. Vypracujeme těsto. Necháme cca půl hodinky v lednici. Pak vyválíme a rádýlkem vykrajujeme čtverečky. Pečeme cca 20 minut na 180°C.

DOBROU CHUŤ




Komentáře