Zase nějaký čas s námi

Jak vypadá fungování 5ti členné rodiny v době karantény? No, můžu Vám říct, že jsem ráda za dům se zahradou. Děti mají dostatečný prostor k vyblbnutí se a nejsou tak pořád uzavřené doma.
Manžel do práce chodí. Já také. Ale kvůli tomu, že máme zavřenou školku, mívám ve dnech, kdy je manžel na směně, home office. Když je doma, jezdím do práce, kde si vcelku i odpočinu od neustálých starostí a kolotoče doma.

Nejhorší pro mě je, neustále vymýšlet, co vařit. Už to není jen snídaně, občas odpolední svačina a večeře. Už je to 5 jídel denně (ne vždycky, podle programu). Tak než se opřu do 14 dnů s námi, nejprve si dáme 14ti denní jídelníček podle nás. Třeba vás i něčím inspiruji (svačiny vynechám, stejně tak jako zeleninu k večeři):

1. den:
snídaně - kiwi řez (doma připravovaný)
oběd - vylítaní ptáčci s rýží
večeře - pečivo s hermelínovou pomazánkou

2. den:
snídaně - kiwi řez (zbytek)
oběd - sendvič
večeře - grilované kuřecí maso a zelenina

3. den:
snídaně - lívance od tchyně
oběd - těstoviny s rajčatovou omáčkou
večeře - pečivo se šunkovou pěnou

4. den:
snídaně - cereálie s mlékem
oběd - párek s fazolemi v tomatové omáčce a volským okem
večeře - pečivo s mazacím sýrem a salámem

5. den:
snídaně - jidášci
oběd - špagetová pizza
večeře - domácí uzené (udil tchán) s pečivem

6. den:
snídaně - beránek od tchyně
oběd - uzená polévka, velikonoční nádivka (z kopřiv)
večeře - párek s pečivem

7. den:
snídaně - mazanec od tchýně
oběd - grilované vepřové maso a zelenina
večeře - tvarohové koblížky (recept z IG)

8. den:
snídaně - beránek od mojí babičky
oběd - vývar, vepřový řízek s bramborovým salátem
večeře - pečivo s krabí pomazánkou

9. den:
snídaně - punčový dort od tchyně
oběd - zbytek kopřivové nádivky
večeře - sýrové taštičky

10. den:
snídaně - donut
oběd - hovězí maso s rajskou omáčkou a těstoviny
večeře - pečivo s máslem a vejcem natvrdo, hořčice

11. den:
snídaně - mazanec od tchyně
oběd - děti u tchyně (nevaří se)
večeře - sendviče

12. den:
snídaně - cereálie s mlékem
oběd - plněné tortilly
večeře - pečivo s mazacím sýrem a šunkou

13. den:
snídaně - koblížkové šišky od tchyně
oběd - špagety s boloňskou omáčkou
večeře - pečivo s máslem a salámem

14. den:
snídaně - bábovka
oběd - grilované kuřecí maso se salátem caprese
večeře - rohlík s máslem a medem

A teď už, jak to u nás v době karantény chodí...:

DEN PRVNÍ - pondělí
Manžel vstává ve 4:40 do práce. Mně vzbudí, ale syna, který nám opět přišel v noci do postele, naštěstí ne. Já mám budík až na 7 hodinu. Anička s Domčou už také vstávají, Anetka se budí o chvíli později. Jdu připravit pro sebe i děti snídani. Dojídáme včera pečenou bábovku (s banánem a kousky čokolády) a k tomu černý čaj. Jdu dát do pračky a nakrmit kočičky. V 8 mi začíná home office. Děti si nejdřív chviličku hrají, pak usedají k PC. Venku je přeci jen ještě chladno. Já mám jednu pauzu v 9:45-10:00. Takže rychle dávám dětem svačinu (croissanty), sobě vařím druhý čaj. A rychle si připravuji ingredience na vaření, abych v obědové pauze všechno stihla. Obědovou pauzu mám od 12 do 12:30. Dělám rychlé knedlíky s vajíčkem, které máme všichni moc rádi. Sobě pak vařím překapávanou kávu. Děti po obědě vybíhají ven. Já se vracím k počítači a ještě do 15:00 pracuji. Pak mám konec pracovní doby (jsem na zkráceném úvazku, takže se mě odpolední pauza 14:30-14:45 netýká. Jen tech, co mají do 16:30). Ale pracuji na novém projektu ohledně marketingu, takže to vcelku ubíhá dobře. V 15:00 tak odkládám počítač. Připravuji dětem odpolední svačinu. Domča má Paulu, Anetka Termix a Anča dojídá pudink, který jsem vařila o víkendu. Chvilku je tu nechávám samotné a jedu na menší nákup ke zdejší maloobchodnici. Sámoška, zelenina a šup domu. Děti jdou také ještě ven. Já ukládám nákup, sklízím prádlo ze sušáku a běžím taky ven. Chvilku zahradničím (pleju, stříhám, čistím,...) a zalévám (máme tři záhony a za oknem výpěstky), takže je toho už teď vcelku dost na zalévání. Pak si s dětmi hrajeme venku, houpeme se na velké houpačce a povídáme si o všem možném. Baví je pozorovat hnízdo straky nebo sousedovic slepice. V půl šesté jdeme už domu, začíná být docela chladno. Vyndavám pračku, kterou hned rozvěšuji na sušák. A jdu připravit večeři. Pečivo s krabí pomazánkou a zelenina. Anička tuhle pomazánku miluje. Pak poklízím kuchyni, dávám myčku. Kolem půl sedmé přijíždí manžel z práce, dětičky jsou nadšené. Děti zasedají k Xboxu, kde hrají Lego Marvel Super Hero. Tedy jen Anča s Domíkem. Anetka konečně využívá velký počítač pro sebe. My si čteme. V 21 jdou děti i manžel spát. On ráno zase vstává brzo. Chtěla jsem dětičky udržet v nějakém režimu vstávání/chození spát, podobnému školce. Ale dost dobře to nešlo. Už po 14 dnech to bylo všechno vzhůru nohama. Jelikož šli dětičky později, nečteme (ke čtení se vrátíme, až začnou chodit do školky a budou chodit včas spát). Já se ještě vracím do obýváku a pokračuji ve svém čtení s kapkou Jack Daniels. Mám teď rozečtenou knížku Chlapec, který přestal plakat. Kolem půl jedenácté to balím taky.

DEN DRUHÝ - úterý
Ráno se podobá včerejšímu dni. Manžel je už v práci, když já vstávám v 7 hodin. Anička i Domča už jsou vzhůru taky. Domča dneska přišel až těsně před budíkem, takže jsme se vyspali vcelku dobře. Jdeme na snídani. Anetka nás brzo dochází. Mazanec, děti ovocný čaj, já černý. Já na 8 opět usedám k PC a pracuji do 15 hodiny. Děti dopoledne prosedí u pohádek u velkého počítače. K dopolední svačině mají mandarinky. Já ještě během pauzy stíhám uklidit vyvezenou popelnici, nakrmit kočky a dát do pračky. K obědu dělám rychlé tortilly, těch 30 minut je fakt šibeničních. Oni jdou po obědě ven, já ještě pracuji. U kávy. Děti mají k odpolední svačině Bobíka. Já se tentokrát odpoledne nechystám na zahradničení, ale připravuji jídlo na zítřek. Respektive peču mokrou kokosovou buchtu a k obědu jim připravuji plněné bramborové knedlíky se zelím. Aby zítra manžel jenom ohřál a nemusel vařit. Nicméně když mám hotovo, zalévání mě stejně nemine. Máme na zahradě rebarboru, angrešt, ředkvičky, mrkev, tymián, jahody, rybíz, petržel a pažitku. A za okny spoustu rajčat, kedlubny, cukety, bazalku a mátu. Takže mi to zase zabere dost času. Konečně se taky dostávám k pračce a vypranému prádlu. A s holkama si dáváme náš houpací rituál. Domu jdeme těsně před 18 hodinou. Jdu připravit večeři. Oblíbenou krupicovou kaši. Na půl sedmou se vrací manžel z práce. Děti koukají na pohádky, manžel jim připravuje pop corn, já si čtu. Děti jdou spát kolem 21. Manžel pak usedá k Xboxu a já opět ke knížce. Tentokrát jenom s vodou. Ráno jsem cítila, že by se o mě mohla pokoušet migréna. Bolelo mě za pravým okem. Takže jsem si brala hořčík a snažila se co nejvíc pít vodu. Naštěstí to zabralo. Spát jdu chvilku po 22, ale manžel ještě hraje. Ani nevím, v kolik šel on.

DEN TŘETÍ - středa
Budíček mám na 6:25, ale jsem vzhůru těsně před, takže jej vypínám, abych jeho zvoněním nevzbudila ostatní. Jdu si připravit snídani a procházím koupelnou. Dávám si kokosovou buchtu včera pečenou a černý čaj. Pak si připravím svačinu do práce a pití na cestu. Kolem 7 přichází z podkroví i Anička s Domčou. Dávám jim tedy buchtu, ale čaj už nestíhám. Říkám jim, ať si pak vzbudí tatínka s Anetkou. Ve čtvrt na osm dávám kočkám kapsičku a vyrážím do práce. Manžel má dnes volno, tak jedu. Pracovní doba od 8-15. Pauzu využívám ke čtení. Dávám si mandarinku a sendvič. V práci si vcelku dobře odpočinu od rodinných starostí, jen to zpovzdálí kontroluji po telefonu. Manžel s Anetkou vstávali až po 8 hodině. Mezitím Anča s Domčou koukali na Déčko a byli hodní. Po snídani jeli na menší nákup a pro benzín do sekačky. Dopoledne věnovali zahradě, přesněji řečeno sekání trávy. Anča jezdila se sekačkou. Anetka si hrála. Jen ten hovňous dřepěl u počítače. A kocour se nám někde popral. Nevím, jestli se sousedovic kocourem nebo jestli potkal nějakého psa. Ale je celej zválenej od bláta, kulhá na přední packu, no děs. K obědu si ohřívají včera vařené plněné knedlíky se zelím. Pak jdou všichni ven. Manžel brousí železné trubky, které připravujeme na pergolu. Děti si hrají venku. Já jdu z práce na menší nákup do řeznictví a pak jedu domu. Přijíždím chvilku po půl čtvrté. Dávám si oběd (manžel mi jej ohřál), společně si dáváme kávu a pak jdeme všichni ven. Já nejprve do prádelny, třídit prádlo, ať mám zase co prát. Pak jdu zalévat. Manžel mezitím dobrousil trubky, které já pak natírám. Domča to zase k večeru balí a jde koukat na pohádky. Holky pomáhají natírat vingle. Po 18 hodině manžel rozdělává ohýnek a opékáme si buřty k večeři. Jíme ale doma, protože venku už je chladněji. Anetka pak zůstává s Domčou doma, Anča nám jde pomoct ven poklidit. Já natírám poslední trubku, manžel poklízí a těsně před 20 máme hotovo. Děti usedají k počítači na pohádky, my si dáváme kávu. Před 21 opět vyháníme děti do koupelny a pak spát. Já pak usedám ke knížce, spolu se ciderem. Manžel k Xboxu. Dnešek byl ale dlouhý. Spát jdu ale až půl jedenácté, protože se nemůžu odtrhnout od knížky.

DEN ČTVRTÝ - čtvrtek
Budíček mám na 6:25, ale opět jsem vzhůru dřív. Tentokrát dokonce před 6. Ale ležím, dokud není čas vstávání. Ačkoliv jsem budík vypnula před zazvoněním, manžela probudí, když scházím schody z podkroví. Takže než stačím proběhnout koupelnou, už je v obýváku taky. Dnes má dovolenou. Respektive měl mít noční, ale věděl, že mu bude zrušená, tak si vzal radši dovču. Snídám ještě jednou mokrou kokosovou buchtu a upíjím k tomu černý čaj. Debatujeme o pergole (to je teď prostě téma č. 1). Pak si připravím svačinu do práce, nandám pračku, obstarám kočičky a po čtvrt na osm vyrážím směr Kladno. Pracovní doba od 8 do 15. Dopoledne strávím převážně školením, takže alespoň změna v zaběhlém chodu celého pracovního dne. Ke sváče mám croissant a jablko. Manžel obstará dětičky, které vstávají po 8 hodině a pak vyráží k babičce. Manžel potřebuje do hobby marketu pro nějaké chybějící věci ke stavbě. Babička zatím hlídá, většinou jsou na dvorku. Pak připravují oběd, vývar a nugetky s hranolkami. Obědvá tam i manžel. Babička se nabídla, že tam můžou být dětičky i odpoledne a tak sám jede domu, kde pracuje, než přijíždím z práce. Tentokrát vezu i kolegyni, která pospíchá na přípoj do Rakovníku a autobus staví u nás na Stochově. Ještě se zastavuji pro menší nákup v našem Tescu. Domu přijíždím po půl čtvrté. Dávám si svoji obědo-večeři, tortillu se šunkou a sýrem + zeleninou. Společně si dáváme kávu a pak jedeme pro děti do Tuchlovic. Už je doma i tchán, takže téma diskuze je opět kolem pergoly. Vymýšlí se další postup prací, protože si všechno děláme svépomocí. Dozvídáme se, že Anča s Dočmou zlobili, takže nedostávají nanuk, který jsme jim přivezli. Mlsá jen Anetka. U babičky dostali i večeři, zbytek polévky. Domu jedeme až po čtvrt na sedm. Já se jdu převléknout (ostatní jsou ve venkovním - zahradovém) a taky ještě běžím ven. Zalévám, sklízím prádlo ze sušáku, věším vyprané prádlo. Manžel s dětmi se vrhají na srovnávání povrchu pod budoucí pergolou a domu je zaháním až po půl osmé. Dětem na chvilku dovolujeme počítač. Do postelí je dostáváme až kolem 21 hodiny. Já pak čtu a manžel brouzdá po internetu. Já jdu spát kolem půl jedenácté, on až někdy po půlnoci.

DEN PÁTÝ - pátek
Budíček na 6:25 mě dneska budí přesně. Vůbec se mi nechce. Ještě, že už je pátek. Naštěstí jsem ho vypnula brzo a nikoho jsem tím nevzbudila. Ke snídani si dělám rohlík s máslem a medem, černý čaj. Pak se vypravuji do práce, připravuji si svačinu. Dávám nažrat kočkám a pouštím pračku. Odjíždím po čtvrt na osm. Pracovní doba od 8 do 15. Dnes žádné školení. Ke sváče mám s sebou sendvič a jogurtový nápoj. Pauzy využívám ke čtení. Po práci jedu ještě na velký nákup a tak přijíždím domu až ve čtvrt na pět. Manžel byl dopoledne s dětmi v optice, pro nové sluneční brýle. A děti si všimli kebabu, který je hned vedle. Takže ušetřili manžela, že nemusel vařit. Koupili i pro mě, takže oběd mám asi v 17 (takže už spíš večeři). Když přijedu, je tu tchán. Přijel asi v 15 a pomáhal s prací na pergole. Já uklízím nákup. Dávám si ten dürüm kebab. Sklízím sušák. Dostávám ze školky e-mail, jestli máme zájem o znovuotevření školky ještě v tomto školním roce. Evidentně se do toho učitelkám moc nechce. Ale my chceme a evidentně nejsme jediní. Otvírat se bude ale až od 25. 5. Tchán odjíždí, jdu zalévat a vykládám pračku. Manžel má dnes svátek, takže si večer připíjíme panamským rumem. Dočítám Chlapce, který přestal plakat. Děti se k večeři hlásí dost pozdě (jen rohlík se šunkou), ale jelikož zase "ponocují" do 21, tak mi to tolik nevadí. Když jdou spát, naložím se do horké vody ve vaně a relaxuji. Od 22 do půlnoci pak hraju svoji oblíbenou hru World of Airports. Pak jdeme spát.

DEN ŠESTÝ - sobota
Manžel měl mít dnes směnu, ale díky krizi mu byla zrušena.
Konečně si můžeme přispat, ale manžel se vzbudil chvilku po sedmé a tak nějak nás vzbudil všechny. Ke snídani máme čokoládové muffiny. Manžel pak jede na nákup, brousí další železné trubky, uklízí schodiště. Já vytírám, uklízím nákup, dávám do pračky, vařím oběd a peču makovec. Během toho stíháme i dvě kávy. K obědu máme domácí pizzu. Po obědě přijíždějí tchán s tchýní. A celé odpoledne, až skoro do půl šesté, řežeme trubky, svařujeme a pracujeme na pergole. Děti běhají venku. Hrají si, pomáhají. Když byl dopoledne manžel na nákupu, zastavil se i v cukrárně. A tak si k odpolední kávě dáváme dortík. Pistáciový nebo jahodový. Večer se loučíme s dědou a babičkou. Uklízíme. Už je pěkně chladno a tak jdeme domu. Děti koukají na Iron Man v TV, manžel taky. Já připravuji večeři pro děti. Pečivo s krabí pomazánkou a zelenina. My si dáváme sushi. Večer trávím u nové knížky (Prvok, šampón, tečka a Karel), piju Lambrusco a relaxuji. Děti zase naháníme do postele až kolem deváté. Pak usedám opět ke knížce a čtu až skoro do čtvrt na dvanáct. To už ale sotva udržím oči otevřené a tak se jdu uložit.

DEN SEDMÝ - neděle
Ačkoliv byla sobota náročná a šlo se spát celkem pozdě, vzhůru už jsme po 7. My dva i holky. Domča (v noci přišel k nám a já mám díky němu parádně přeleželý a zatuhlý krk, sotva se hýbu) spí a vstává až po 8. Ke snídani je včera upečený makovec a čaj. Když si uděláme ranní kávu, přijíždějí tchánovci. Takže si jí opravdu v klidu nevypijeme. Je 9 a začíná další etapa prací na pergole. Stavíme konstrukci a sváří se příčné trubky, které to všechno drží. Já se ale před 11 odpojuji, protože musím jít vařit oběd. Než se mi uvaří brambory, vyluxuju a utřu prach. K nastrouhaným bramborám přidávám další ingredience a připravuji bramborové placičky plněné uzeninou. V babiččiném receptu je psaný kabanos. Já většinou dávám nakrájený buřt. Tentokrát jsem měla silnější párky, tak jsem použila je. Oběd je hotový asi v půl jedný. To už jsou tchýňata na odjezdu, takže obědváme bez nich. Asi v půl druhé přijíždějí moji rodiče. Takže kávu už si dáváme společně. Dáváme si zmrzlinu a užíváme konečně trochu klidu. Blbneme s dětmi. Povídáme si a ohříváme se na sluníčku. Naši odjíždí před pátou. Dáváme se do uklízení. Já zase zalévám. Děti mezitím ještě jezdí na kolech. Kolem 18 máme hotovo. Já si dělám soukromý wellness (maska na obličej, manikura apod.), Anča s Domčou hrají na Xboxu a Anetka kouká na YouTube na počítači. Manžel brouzdá na internetu. K večeři je pečivo s česnekovo-sýrovou pomazánkou a zelenina. Děti jdou spát kolem 21, já si čtu a manžel relaxuje ve vaně. Spát jdu kolem půl jedenácté, ale už sotva udržím oči otevřené.

DEN OSMÝ - pondělí
Manžel dnes vstává ve 4:40 do práce. Já vím, že odchází, ale rychle zase zabírám. Domča přijde kolem 6 a tak ještě zavírám oko, ale už nemůžu zabrat. Vylézám ale v času budíku, tedy v 7. Jdu si udělat snídani a za chvilku přichází Anička. Dnes máme ke snídani donuty, které nám včera přivezla mamka. K tomu čaj. Postarám se o kočky a dávám do pračky. Já mám dnes home office, takže od 8 do 15 opět trávím u notebooku. Děti sedí dopoledne u pohádek u velkého počítače. K dopolední svačině máme jahody. V té 15ti minutové dopolední pauze ještě stíhám oškrábat brambory, které dávám vařit tak, abychom krátce po 12 obědvali. Máme filé s bramborami. Děti pak běží ven. Já se s kávou vracím k počítači. Hned, jak skončím, připravuji dětem odpolední svačinu. Jogurt. A jdeme ven všichni. Relaxujeme na zahradě (i díky tomu, že je manžel v práci a stavba pergoly stojí). Zalévám. Věším vyprané prádlo. K večeři máme párky. Kolem půl sedmé přijíždí manžel z práce. Ještě to vzal přes OBI, ale nepochodil, tak byl doma včas. Děti pak hrají na Xboxu, Anetka kouká na pohádky na YouTube, já si čtu a manžel surfuje na internetu. Klasický náš večer. Děti jdou spát kolem 21 a já je následuji po 22 hodině.

DEN DEVÁTÝ - úterý
Manžel má dnes volno, takže já jedu do práce. Díky tomu vstávám už v 6:25. Ale budík vypínám chviličku před zazvoněním. Tentokrát nikdo v noci do postele nepřišel a dokonce mě nikdo nenásledoval do obýváku. Snídám v klidu makovec a piju černý čaj. Připravuji si svačinu do práce a balím si věci, které jsem tu měla na home office. V práci jsem od 8 do 15. Ke sváče mám ovesnou kaši s borůvkami a banán. O pauzách se snažím číst, ale dost tentokrát i kecáme s kolegyněmi. Manžel s holkama vstává poměrně brzo, ale Domču musí budit. Po snídani, kdy dojídají makovec, mají napilno. Jedou do stavebnin, kde kupují barvu, obrubníky a další. Pak se osvěžují zmrzlinou a nakonec na menší nákup do našeho Tesca. K obědu vaří manžel špagety s boloňskou omáčkou. Pak jdou ven a pracují na pergole, děti dělají blbinky na zahradě. Já přijíždím chviličku po čtvrt na čtyři. Manžel si bere doklady od auta a nakládá pneumatiky. Jede mi s nimi na vyvážení a na doplnění klimatizace. O víkendu snad už konečně přezuji na letní pneu. Mezitím se tu zastavuje tchán, ale když manžela nenajde, zase jede domu. Já si ohřeju zbytek špaget a čekám, jestli přijede a dáme si na kávu. Ale nakonec k ní hned nedojde. Manžel cestou domu vyzvedl tchána a pracují na pergole. Já jsem s dětmi na zahradě. Kromě blbinek zalévám. 






K večeři jdu připravit pečivo s paštikou a zeleninu. Pak manžel odváží tchána. Anča jede s nimi, protože už je po večeři. Ale tajně, aby o tom Anetka s Domčou nevěděli, protože ty ještě sedí u večeře. Když přijede, konečně se chystá na kávu. Ale v tom okamžiku volá jeho kamarád, že k nám míří. Jsou spolu domluveni na opravu manželova auta. Naštěstí přijíždí i s přítelkyní. Dáváme si kafe všichni. Mezitím se opravuje startér, my ženský drbeme. A děti se před strejdou předvádí. Odjíždějí těsně před 20 hodinou. Dneska tak žádné hraní ani jiné blbinky. Děti dnes vyplaví koupelnu. Jinými slovy se jim napouští vana. To je vždycky v koupelně potopa. Já zase cítím pravé oko, tak se bojím, abych neměla migrénu. Snažím se být v klidu, víc pít a podpořím to hořčíkem v kapsli. Děti míří z vany rovnou do postele, já si čtu. A dokonce knížku i dočítám. Díky tomu jdu spát až po 23 a sotva držím otevřené oči.

DEN DESÁTÝ - středa
Dnes den home office. Takže manžel vstává před 5. Já v 7. K snídani rychlý chleba s máslem a marmeládou. To samé pro děti. Brzo mě dochází Anička. Nejdřív je se mnou v obýváku, ale když začnu pracovat, přemístí se k velkému počítači na pohádky. V půl deváté jí posílám vzbudit Domču a Anetku. Tak dlouho už nespali, ani nepamatuji. Ale potřebuji, aby šli večer "normálně" a ne si tu večerku stále prodlužovat. Já mám zase práci od 8 do 15. V dopolední pauze stíhám připravit dětem svačinu (banán), dát do pračky a postarat se o kočky. Chvilku před polednem nám přijíždí kurýr s materiálem pro další pokračování stavby pergoly. K obědu připravuji rychlé zapečené toasty. Děti si pochutnávají. Vařím si kávu a pokračuji v práci. Když skončím, voláme si s logopedkou. Vždycky za nějaký čas se kontaktujeme a řešíme pokračování Domči. Dohodli jsme se, že příště uděláme video hovor, kdy si Domču poslechne a rozhodneme o dalším postupu (vzhledem ke korona okolnostem). K odpolední svačině je jogurt s granolou. Jelikož venku prší, děti dnes ven nejdou. Takže koukají doma na pohádky, malují si, hrajou si se stavebnicí apod. Manžel přijíždí v půl sedmé. To už máme po večeři. Pečivo s krabí pomazánkou. Večer je v obvyklém duchu. Děti jdou spát v 21. A jelikož je manžel utahaný, jde ve stejný čas také. Já si sedám k nové knížce, Dopisy ztraceným, a spát jdu až po 23.

DEN JEDENÁCTÝ - čtvrtek
Dnes mířím do práce, protože má manžel volno. Vstávám tak v 6:25. manžel už je vzhůru taky, tak vstává se mnou. Já si k snídani dávám chleba s máslem a medem. Oba ve stejný čas odjíždíme. Já do práce, manžel na nákup. Anička už kouká na pohádky a Domča s Anetkou spí. Snídají makový závin, který manžel koupil. Pak přijíždí tchán, jedou do betonárky pro beton. Pak zabetonovávají obrubníky. Připravují společně oběd - řízek s bramborem. Já jsem v práci od 8 do 15. Ke svačině mám s sebou müsli tyčinku a croissant. Po práci mířím na velký nákup. Doma jsem kolem 16 a "obědvám". Dáváme si s manželem kávu. On jede na Kladno pro nějakou součástku do jeho auta. A pak mi mění převážené pneu. Konečně na letních. Já zalévám jen rajčata, venku nemusím (v noci pršelo). A pak si jdeme připravit malou fatru, ze suchého vánočního stromečku + nějakého dřeva, které jsem měli z minulého prořezávání. Když je nejhorší oheň pryč, opékáme si buřty. A formou pikniku (deka, buřty, dobré pití a muzika) si užíváme letošní Čarodějnice. Domu jdeme už skoro za tmy. Děti míří rovnou do postele. My si ještě dáváme dobré pití (já lambrusco, manžel whiskey) a spát se jde až před 23.

DEN DVANÁCTÝ - pátek
Státní svátek, takže já nikam nevstávám. HURÁ! Manžel takové štěstí nemá, ale kvůli příplatku vstává rád. My vstáváme lehce po půl osmé. Respektive já s Aničkou. Domču s Anetkou budíme těsně před snídaní. Včera si přáli vafle, tak jsem od rána trávila svůj čas převážně v kuchyní. Po vaflích mám chvilku pauzu, tak jdu naložit alespoň pračku a nakrmit kočky. Po 10 dávám dětem meloun (jako svačinu) a sama mířím na menší nákup do našeho Tesca (včera v Albertu na Kladně neměli ani limetky, ani avokádo). Venku sice svítí sluníčko, ale dětem se moc nechce. Tak koukají na pohádky. K obědu vařím kuskusito. Prostě něco, jako rizoto. Jen místo rýže dávám kuskus. Děti to mají děsně rádi. Dá se to připravovat i s bulgurem. Po obědě si dávám kávu. Posílám děti na zahradu, ale ani jednomu se nechce. Myslím, že jsou z posledních dní tak vyšťavený, že jsou rádi za jeden den v klidu. A tak koukají na pohádky typu: O princezně, která ráčkovala, Hrátky s čertem nebo Ať žijí duchové (to bylo jejich loňské téma besídky). Odpoledne peču Cheesecake New York. Recept mám z Apetitu. K odpolední svačině je jogurt se zbytkem makového závinu ze včera. Pak věším vyprané prádlo. Jdu zalévat jen rajčata. V noci pršelo, tak venku nemusím. Večeři si dneska děti vybírají sami. Anetka chce ohřát řízek, který byl včera k obědu. Anča s Domčou chtějí toasty zapečené v troubě, jako bylo předevčírem k obědu. Takže se zase oháním v kuchyni. Dneska už naposledy. Manžel přijíždí po půl sedmé. Děti mají radost. Každopádně víme, že zítra už tak odpočinkový den nebude. Děti manžela uprosí a tak jim v mikrovlnce dělá popcorn. Anča s Domčou pak hrají hru, Anetka kouká na pohádky, manžel si čte na netu. A jelikož je nový měsíc, tak já aktualizuji fotky. Přehrávám si je z mobilu do počítače a vůbec je tak různě třídím. Jako bonus dnešního dne je moc hezký výjev na obloze, které se během chvilky (asi 20 minut) z modré mění v růžovou - oranžovou - červenou a zase do modré, až černé. V pozadí vše umocňuje duha. Manžel jde spát opět ve stejný čas, jako děti. Tedy kolem 21. Já si pak dlouho do noci píšu s kamarádkami (ze střední, od Apolináře a z práce). Spát jdu až po 23.

DEN TŘINÁCTÝ - sobota
Jak jsem včera psala, tak dnes bylo také splněno. Tedy žádné odpočívání. Manžel má budíček na půl sedmou. Já i Anička jsme obě vzhůru, takže vstáváme s ním. Snídáme včera připravený New York cheesecake. Povedl se a všem chutná, tak mám radost. Manžel pak za moje auto zapřahá vozík a vyráží směr OBI. Na 8 tam má být pro domluvenou dlažbu. Anička jde po 8 budit Anetku s Domčou, ale i oni už jsou vzhůru a dokonce převléknutí do domácího (Anča zatím v pyžamu). Připravuji snídani i pro ně. Sobě černý čaj, dětem ovocný. Pak přijíždí tchán a vzápětí manžel s první paletou dlažby. Musíme jí složit, dáváme rychle kávu a jede pro druhou. Tchán tu zůstává. Cosi u pergoly kutí, Anča s Anetkou si hrají venku a Domča sedí u pohádek (líhanovi se ven nechce). Za chviličku začne pršet a dokonce padají menší krupky (takže je chvíli úplně bílo). Já krmím kočky, dávám do pračky a předpřipravuju oběd. Pak přijíždí manžel s druhou paletou, takže zase makáme. V půl dvanácté tchán odjíždí domu na oběd. Já jdu vařit. Manžel ještě poklízí a holky jdou se mnou domů (celé mokré, protože celou dobu skákaly v loužích). K obědu připravuji zapečené nachos s fazolemi a dvěma druhy sýrů a dvěma salsami a dipem. Dáváme si kávu, ale já ji ani nestíhám dopít. Opět přijíždí tchán, tentokrát i s tchyní. Přiváží nám bavorské vdolečky, které tchyně dopoledne připravila. Chvilku debatujeme nad pergolou, ale pak se každý chopí nějakého nářadí a najednou všichni srovnávají terén pod budoucí podlahou pergoly. Odkopává se kus hlínového kopečku, opět se srovnává, kontrolují se zabetonované obrubníky. Já přenáším dešťovou vodu nachytanou ve staré vaně do sudu. Vanu pak musíme dát na stranu, protože i kolem ní se odkopává. Prostě pracujeme celé odpoledne. Včetně dětí. Ale jelikož si Domča udělal bebíčko (odřel se do nohy o kovovou zábranu na vrata), šel zase domu ke svým pohádkám. Tchýňata odjíždějí asi ve čtvrt na pět. My ještě poklízíme. V noci a dopoledne pršelo, takže venku zalévat nemusím. Zalévám jen předpěstky. O odpolední svačinu se postaraly vdolečky, takže jsem jí řešit nemusela (dopolední jsme vynechali). Vyndavám pračku. Děti chtějí k večeři párky, tak jim je ohřívám. Já si ho dávám také. Domča se nám večer pěkně rozchrchlává, má rýmu. Tak mě to moc netěší. Dostává kapky na kašel a vitamin C. Já jsem nějaká vyfoukaná, tak si dávám čaj na zahřátí. Anča s Domčou pak zase hrají, Anetka kouká na pohádky. Já ještě chvilku pracuji na fotkách a pak usedám ke knížce. Děti jdou spát v 21. Já s manželem až po půlnoci. Ta knížka se nedala odložit dřív :-)

DEN ČTRNÁCTÝ - neděle
Manžel má dnes Pohotovost, ale zatím mu nikdo nevolal, takže na denní nejde. Anička vstává jako první, ale je naučená, aby si šla pustit pohádky a nebudila ostatní. Domča přišel nad ránem a když zpozoroval Aničku, jak odchází, považoval za nutné nás vzbudit a informovat nás o tom. Chvilku jsem si povídali o všem možném a já jsem si při tom položila hlavu na manželovo rameno. Domča to komentoval slovy: "fujtajbl, tady nebudu", odešel za Ančou do obýváku a prásknul za sebou dveřmi od spodního pokoje. Hodně a dlouho jsme se tomu smáli. Anetka spala až do půl deváté. Ke snídani máme každý něco jiného. Anetka a já zbytek cheesecake, Domča vdolky od babičky. Anička s manželem plněnou tortilu. Hned po snídani si dáváme kávu. Včerejší práce se manželovi rozležela v rukách, takže dneska bude odpočinkový den. Já si ještě dopoledne stihnu zadělat na Estonský kringel, který pak hodinu kyne. Během jeho pečení pak stíhám připravit oběd. Dneska kuřecí maso s nivovou omáčkou a noky. Kringel se mezitím upekl a bude zítra ke snídani (i když se kolem něho všichni sbíhají, jak hladoví supi). Po obědě si dáváme kávu a manžel jede na menší nákup do Tesca. Pak si u svého auta mění jakési těsnění krytu motoru. Děti jsou venku s ním. Já využívám chvilku klidu a dělám si domácí wellness (mani, pedi, "kadeřnictví", "kosmetička"). Pak usedám k PC a dělám si objednávku nějaké kosmetiky. Tisknu podklady pro učení od logopedky. A poprvé od začátku karantény nám píše paní učitelka ze školky. Chce vědět, jak se děti mají a co dělají. A hned jim přidělila i nějaké dobrovolné úkoly a práce. Myslím, že je v rámci zabavení se splníme všechny. Pak přichází z venku všichni domů. Anetka s Domčou si jdou hrát. Anička s manželem paří na Xboxu. Večeři tentokrát připravuje manžel. Chleba ve vajíčku s hořčicí, cibulí, okurkou a rajčetem. Dáváme si kávu. Manžel je doma stále, nikdo nevolal ani na noční. Takže dnešní Pohotovost zůstala Pohotovstí a nezměnila se ve službu. Připravuji si věci do práce. Večer probíhá v tradičním duchu. Děti jdou spát kolem 21. Já s manželem po půl jedenácté.

Následující týden bude ve znamení zkráceného pracovního týdne. HURÁ! 3x do práce a 1x na home office. Manžel má příští týden jen 1 směnu, zbytek má dovolenou. Děti zase doma. Bohužel, připomeneme si smutné 7 výročí úmrtí mého dědy. Příští víkend měla být v Tuchlovicích pouť, ta je bohužel zrušená. A můj švagr bude mít narozeniny.

A pro jistotu přikládám i jídelníček následujících dní (opět zase pro inspiraci, jako na začátku tohoto příspěvku).

1. den:
snídaně - estonský kringel
oběd - lívance (děti), tatarák s topinkami (dospělí)
večeře - pečivo s paštikou

2. den:
snídaně - zbytek kringelu
oběd - hovězí na houbách s rýží
večeře - pečivo s tvarůžkovou pomazánkou

3. den:
snídaně - povidlové koláče od tchyně
oběd - lívance z kynutého těsta (připravoval manžel)
večeře - vařená šunka

4. den:
snídaně - pečivo s máslem a medem
oběd - špekové knedlíky se zelím
večeře - pečivo s pomazánkovým máslem a šunkou

5. den:
snídaně - vitacitový řez
oběd - hot dog s dipem z nivy a karamelizovanou cibulí
večeře - zbytek špekových knedlíků se zelím

6. den:
snídaně - jablečný řez od mamky
oběd - čína s rýží
večeře - toasty

7. den:
snídaně - tvarohový závin od tchyně
oběd - grilované kuřecí maso, zeleninový salát
večeře - párek s chlebem

8. den:
snídaně - domácí perník
oběd - šišky s mákem
večeře - knedlíky s vajíčkem

9. den:
snídaně - zbytek perníku
oběd - domácí langoše
večeře - rohlík s máslem a medem

10. den:
snídaně - domácí donut (pečený v troubě, ne smažený)
oběd - masové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami
večeře - pečivo s pomazánkovým máslem




11. den:
snídaně - vánočka od tchyně
oběd - krůtí maso s rajčatovo-cuketovým lečem a rýžovými nudlemi
večeře - pečivo s hermelínovou pomazánkou

12. den:
snídaně - rebarborový koláč (domácí z vlastní rebarbory)
oběd - zemlbába od tchyně
večeře - pečivo s rybí pomazánkou

13. den:
snídaně - cereálie s mlékem
oběd - černá omáčka s vepřovým masem a hrnkovým perníkovým knedlíkem
večeře - chlebíček (z oslavy svátku)

14. den:
snídaně - ovocný dort (z oslavy svátku)
oběd - pečené vepřové maso v coca-cole, americké brambory
večeře - palačinky

V příštím týdnu plánuji: vepřové maso v mrkvi, noky se špenátem a kuřecím masem, svíčkovou a další dobroty. Na zítřejší snídani mám upečenou banánovou buchtu s čokoládou a v plánu je upéct i jablečný závin a skořicové šneky (z kynutého těsta).

Komentáře