Čtenářské okénko - únor 2020

Únor je krátký měsíc, navíc problémy s prací... Času moc na čtení nebylo, ale i přes to, jsem přečetla tohle:

- první knížka února, byla pátá knížka ze série s vyšetřovatelkami Ingrid Nyströmová a Stina Forssová. Kniha s názvem Bez slitování je velmi čtivá. První dvě knížky ze série (Motýlí dům a Jako zvěř) bohužel přečtené nemám, ale první si můžu půjčit v knihovně, druhou mi půjčí tchyně ve čtečce. Obě jsou ale naprosto bezkonkurenčně vyprodané. Třetí až šestou knížku má tchyně v papírové podobě (tu prostě preferuji, za každých okolností). V loňském roce jsem četla Ledové hlubiny a V bouřlivé noci. Obě perfektní a píšu o nich v minulých článcích s knížkami roku 2019. Musím říct, že čím novější kniha, tím napínavější a lepší příběh. I hodnocení na Databázi knih má vzestupnou tendenci. Bez slitování se zaměřuje na emigranty, nenávistné a rasistické sklony. V celé sérii figurují stejní vyšetřovatelé. Takže během čtení nejen, že honíte a odhalujete vrahy, ale prožíváte i příběhy vyšetřovatelů. Tato kniha bohužel končí smrtí jednoho z nich. On však tajně sledoval svoji kolegyni. V každém díle, se z tohoto příběhu dozvíte trošku víc. Odkrývá se hezky postupně.




- asi nikoho nepřekvapí, že kniha února č. 2, je následující díl po knize Bez slitování. A to Archanděl. Spisovatelská dvojice Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen - kteří jsou i manželé - prostě umí. Jsou pro mě takovým dobrým konkurentem pro manželskou dvojici, píšící pod pseudonymem Lars Kepler. Archanděl se vrací ke starému, neuzavřenému případu sebevraždy muže. Respektive patoložka prochází staré spisy, které se objevily doma, po smrti jejího bývalého nadřízeného. Všimne si některých nesrovnalostí, které konzultuje s kamarádkou a vrchní komisařkou Ingrid Nyströmovou. A rozbíhá se velmi čtivý a napínavý příběh. Brutální vražda metalové skupiny a údajná sebevražda jejich vraha. Ale je to opravdu tak? Maximálně doporučuji.




Série s Ingrid Nyströmovou a Stinou Forssovou vycházela v tomto pořadí: Motýlí dům (chybí mi k přečtení. Nikde ho neseženete. Naše knihovna MÁ!!!! Takže půjčuji a přečtu); Jako zvěř (chybí mi k přečtení. Půjčeno od tchyně ve čtečce a vrhnu se na ni, jakmile přečtu Motýlí dům - alespoň první dvě knížky budu číst po sobě), Ledové hlubiny (přečteno v roce 2019 - potopení Estonie), V bouřlivé noci (přečteno v roce 2019 - mrtvola ve shořelém statku s vidlemi v zádech), Bez slitování (přečteno únor 2020 - rasistické motivy), Archanděl (přečteno únor 2020 - náboženství, lékařské pokusy, death metal).

- třetí knížka února je tedy první ze série spisovatelů R. Voosena a K. Signe Danielsson. Motýlí dům vyšetřujE vraždu starého chovatele motýlů. Ale je opravdu tak "čistá" duše, jak se na první pohled zdá? A proč celý příběh začíná ve čtyřicátých letech v Izraeli? Velmi pěkné čtení, i když jako první kniha z celé série přeci jen trošku slabší, než následující knihy. Téma homosexuality, záměna identity a další. A vlastně prvně se setkávají vyšetřovatelky Ingrid Nyströmová, která je v první knížce povýšena do hlavní vyšetřovatelky a Stina Forssová, která se z Německa stěhuje do Švédska kvůli svému otci.




- čtvrtá knížka února asi nikoho nepřekvapí. Jako zvěř. Poslední kniha, která mi v celé té úžasné sérii chybí. Jak byli umučení svatí, tak umírají současné oběti. A je celá tahle náboženská tématika ta hlavní vyšetřovatelská linie? Stina se vrací během vyšetřování do Německa. A Ingrid řeší svoji rakovinu prsu. Ta ji pak provází v celé sérii. Respektive se o ní zmiňuje v každé knize.




Takže série všech 6 knížek přečtena. Motýlí dům jsem zhltala za dva dny. Neuvěřitelné. Už se těším na sedmý díl, který má vyjít na konci února. Jestli budou spisovatelé pokračovat ve vzestupné tendenci napínavosti a čtivosti, bude to opět pecka.

Pátá knížka února byla od spisovatelky B. A. Paris, V pastí lží. Vcelku napínavá knížka. Jen je škoda, že během první kapitoly víte, jak to asi skončí. Podobný námět totiž mají mnohé knížky či detektivní seriály. Včetně legendárního Colomba. Je Cass opravdu nemocná, jako byla její maminka? Je spouštěčem jejích psychických problémů to, že nepomohla své kamarádce, která byla nalezena zavražděná? A kdo je vrah? Jak už jsem psala, velmi pěkná čtivá knížka. Jen bez toho wow efektu.




LEDEN 5
ÚNOR 5
Celkem v roce 2020 (zatím) 10 knih

Komentáře