Silvestrovské pohoštění 2019

Stejně, jako na Vánoce, i na Silvestr připravuji pohoštění jak prověřené léty, tak i novinky. Z prověřených opět připravuji toto:

1. Bylinkové sušenky:
200g hladké mouky, 100g másla, 1 žloutek, 2 lžíce pomazánkového másla, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (použít se dají i sušené), sůl.
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme chviličku odpočinout v lednici. Pak jej vyválíme, vykrájíme z něj libovolné tvary a upečeme v troubě. Vyzkoušeno mám s oreganem, tymiánem a bazalkou. Vše moc dobré. Letos jsou s tymiánem.

2. Nivový dip se zeleninou:
100g nivy, 200g zakysané smetany, 100g smetanového sýru, 1/2 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř a sůl. Všechny ingredience "projedeme" mixérem. Dáme do misky a vychladit do lednice. Podáváme s pokrájenou zeleninou (skvělé s paprikami, mrkví nebo salátovou okurkou).

3. Jednohubky:
Připravuji velmi jednoduché kombinace. Nakrájený tvrdý sýr s kompotovaným ananasem. Nakrájenou mozzarellu s lístkem bazalky a půlkou cherry rajčete.

Všechna uvedená pohoštění najdete i v mých předešlých silvestrovských příspěvcích (včetně fotografii).

A letos budu mít i dvě novinky, vyčtené z časopisů.

4. Kaviárové koláčky:
200g hladké mouky, 100g másla, 1 vejce, špetka soli, 2-3 lžíce vody. Vypracujeme těsto a necháme přes noc chladit v lednici. Druhý den vyválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka. Z poloviny vykrojíme i uvnitř kulaté otvory. Upečeme ve vyhřáté troubě na 175°C. Necháme vychladnout. Plníme krémem: 60g měkkého tvarohu smícháme s 60g lučiny a lžičkou limetkové šťávy. Spojujeme kolečka. Ozdobíme lososovým kaviárem a listem salátu frisée. Já to mám bez toho salátu.

5. Slané pečivo:
400g polohrubé mouky, 200g tuku, 200g tvrdého sýru, 250ml šlehačky, 1 vejce, 100g šunky, 100g slaniny, mák nebo kmín nebo sezam. Z mouky, tuku, nastrouhaného sýru a smetany vypracujeme těsto, které necháme při pokojové teplotě 10 minut odležet. Rozdělíme na třetiny. Z první třetiny vyválíme plát silný cca 5mm. Vykrájíme kolečka, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme dle chuti mákem nebo kmínem nebo sezamem (já použila všechny 3 posypky. A sezam dokonce bílý i černý). Druhou třetinu těsta vyválíme na 3mm silný plát. Položíme na něj šunku. Těsto stočíme do rolády, nakrájíme ostrým nožem na 5mm silné plátky. Potřeme vejcem. Já si opět upravila. Vyválené těsto jsem potřela kečupem, posypala sušeným oreganem a pak teprve položila šunku a zarolovala. Z poslední třetiny těsta vyválíme placku, rádýlkem vykrájíme proužky, obalíme slaninou a taktéž potřeme rozšlehaným vejcem. Vše se peče při 180°C asi 15 minut.

Na slavnostním stole nebudou chybět ani oříšky, chipsy a další dobroty. A ještě máme i cukroví, tak to bude na stole taky.

Vše připravuji z polovičních dávek.

DOBROU CHUŤ!!!



Komentáře