Linecké

250g másla, 375g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

Z výše uvedených ingrediencí rychle vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne uležet.
Druhý den vyvalujeme, vykrajujeme a pečeme.

S těstem musíme pracovat rychle, jinak nám začne "téct". Babička si vždy ukrojí kousek a vrací těsto do lednice. Vyvaluje opravdu studené. Pokud se nám lepí na vál i váleček, máslo v něm už je hodně měkké a je to díky tomu. Můžeme si pomoct tím, že jej dáme zase na chvilku do lednice nebo použijeme igelitový pytlík, přes který těsto vyválíme.
Pokud se nám vyválený plát zmenšuje (neudrží tvar), máme ho zapařené. Moc dlouho jsme s ním pracovali a nebude držet tvar ani jako upečený.

Linecké můžeme různě zdobit. Buď do vrchního dílu vykrajujeme menší otvor, aby vnikla marmeláda, kterou je linecké spojované. Vrchní díl můžeme obalit i v moučkovém cukru. Nebo můžeme různě zdobit čokoládou (viz linecké v předešlých letech na blogu).

DOBROU CHUŤ



Komentáře