Čarodějnice a Máje

Další dva krásné svátky a obyčeje naší kotliny. Čarodějnice proběhly včera a tak píšu trošku opožděně. Ale proč si o tomto svátku neříct něco blíž.
Říká se, že pálení čarodějnic je zřejmě starší zvyk, než neblahé čarodějnické procesy známé ze 17. století. Hranice by se měly zapalovat za soumraku. Dříve přes zapálené ohně skákali mladí chlapci, Někde se vyhazovaly do vzduchu zapálená košťata. Nebo se kouleli z návrší hořící kola nasycená kolomazí nebo smolou. V den pálení by se mělo podávat kuře na česneku, ale to se v dnešní době moc nezná. Spíš si lidé opékají buřty. Pečivo zvané Boží milosti se uvádí, jako potravina od Masopustu po Čarodějnice. A jelikož mám Masopust spojený s koblihami a Velikonoce s mazanci či beránky, Boží milosti připravuji právě na Čarodějnice. Receptu už tu mám v předešlých letech. Dříve lidé vykonávali v tento den i spoustu jiných činností. Například dávali ochranné byliny na vrata nebo sypali písek před práh chlévu. Všechny tyto činnosti měli chránit před zlými duchy. Ať obyvatele, stavení či dobytek. Dneska je to spíš o konzumaci uzenin, popíjení alkoholických nápojů. Já letos Čarodějnice sloužila a děti jsou nemocné. Takže se nám letos vyhnuli. Poprvé po 12 letech, co jsme s manželem spolu.
První májové ráno by mělo být spojeno s vůní čerstvého chvojí či břízek. Na náměstích či na návsi by měla stát připravená Májka - oloupaný kmen nejvyššího stromu, u něhož se nechá zelený vršek. Pod vrcholek se zavěšuje věnec z chvojí a pentlemi. Máje bylo potřeba pečlivě hlídat. Pro přespolní byla kořist v podobě poražené Máje velmi významná. Pro vesnici, kde byla Máj uloupena to však znamenala veliká potupa. Pod Májí se pak pořádala muzika, tančilo se či se hráli různé scénky. Kromě velké Máje uprostřed obce, stála před okny svobodných děvčat jedna menší Májka. V některých krajinách se zábava uspořádala až při kácení Májky. Většinou stávala do svatodušního pondělí, někde až do léta. Na Moravě bylo zvykem stavět Máje o hodech, tedy při posvíceních koncem léta nebo zkraje podzimu. Je pravda, že v dnešní době tento zvyk moc nevídám. U nás na chalupě, respektive ve vedlejší obci, pod kterou ale ta naše spadá, v Choceradech, praktikují Máje dodnes. Prvního Máj stojí a například letos 19. května jsou pořádány ony uvedené zábavy. Nejprve jde průvod obcí a zastavuje se v domech vyzdobených Májkou (tedy u svobodných slečen). Pak na návsi hraje dechovka, tančí se beseda. Promlouvá kněz. Hraje se scénka s králem, kterého na konci setne kat a vhodí jej do rybníku. Je to skvělá podívaná. Dnes máme 1. květen spojen s jinými aktivitami. Ale líbání se pod rozkvetlou třešní taky není k zahození.






Komentáře