Pečení v poslední době

Rádi pečete pro rodinu a nevíte, co ještě zkusit? Tady mám pro vás tři typy, které měly u nás v poslední době veliký úspěch.

Mokrá buchta neboli Šalamoun
1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 máslo, 2 lžíce kakaa, prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání
Vodu, cukr, máslo a kakao dáme do hrnce a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí a vše se nespojí. Nesmí se však vařit. Odebereme 3/4 hrnku směsi a dolijeme ho rumem. Dáme stranou. Do zbytku směsi přidáme mouku, prášek do pečiva a vejce. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 180°C zhruba 45 minut. Horké poléváme odebranou směsí s rumem. Nakonec hustě zasypeme kokosem.

Povidlový perník
3 lžíce povidel, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžíce holandského kakaa, 1 kypřicí prášek do perníku, 2 hrnky hladké mouky, mléko
Povidla smícháme s cukrem, vejcem, vrchovatou lžící kakaa, moukou a práškem do perníku. Vypracujeme těsto, které zředíme mlékem. Musí být vláčné. Přelijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v rozehřáté troubě 170°C. Upečení testujeme špejlí/párátkem.

Americká buchta (recept od babičky)
4 vejce, 1 hrnek pískového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička kakaa, prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 4 nakrájená jablka (na kostičky), hrst vlašských ořechů (nasekaných), hrst rozinek
Vejce utřeme s cukrem, přidáme skořici, kakao, rozinky, ořechy, mouku s práškem do pečiva a olej. Vše důkladně promícháme a nakonec vmícháme jablka. Nalijeme do vymazané formy a pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 30 minut (dokud se těsto nelepí). Hotovou buchtu pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou. Já volím pocukrování.

A teď jeden typ na svačinu/večeři,...

Bramborové opečenky
250g uvařených brambor (ve slupce), 1 vejce, 150g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 150g měkkého tvarohu
Brambory nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Vlhkou rukou tvoříme placičky a opékáme v pánvičce. A můžete je podávat nasladko i naslano. Na sladkou jsou výborné s povidly. To jsme teď volili my. Na slanou variantu smíchejte hrudovitý tvaroh s bílým jogurtem, přidejte nasekanou petrželku, utřený 2 stroužky česneku a sůl.

DOBROU CHUŤ

Komentáře