Velikonoční pečení

Tak jako k Vánocům patří pečení cukroví, vánoček či štol, patří k Velikonocům pečení mazanců, beránků apod. Ani u nás nezůstává trouba studená a tak vám zde teď uvedu několik receptů (některé jsou tu už v minulých letech, ale sepíšu to hezky pospolu ještě jednou), které u nás prostě frčí:

Jidáše
Poprvé jsem pekla vloni, po velkém úspěchu jsme pekli i letos. Je Zelený čtvrtek, tak to je přímo i povinnost.

500g hladké mouky
100g třtinového cukru
špetka soli
250ml vlažného mléka
1 sušené droždí
3 žloutky
kůra z 1 citronu
120g másla - rozpuštěného

Mouku prosejeme, přidáme cukr a špetku soli. Promícháme. Uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko, sušené droždí, žloutky, kůru a rozpuštěné máslo. Připravíme těsto, které posypeme moukou a necháme pod utěrkou hodinu a půl kynout. Z těsta oddělujeme kousky, vyvalujeme prameny cca 25cm dlouhé a 1cm silné. Tvarujeme jidášky (do tvarů uzlů, provazů) a necháme na plechu, vyloženým pečicím papírem, 20 minut kynout. Potřeme žloutkem, do kterého jsme kápli trošku mléka. Pečeme 15-20 minut na 160°C. Jen co vytáhneme jidášky z trouby, potíráme je medem.


Mazanec - kynutý
Recept na mazanec mám od své babičky. Je to ten samý recept, jako na její vánočku. Jen místo zaplétání připravíme bochánek.

500g hladké mouky
100g rozpuštěného másla
100g třtinového cukru
25g čerstvého droždí
125ml vlažného mléka
2 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
kůra z 1 citronu
rozinky
mandle
+ 1 vejce na pomašlování

Z droždí, trošky mléka a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Sypké suroviny promícháme, uděláme důlek. Do něj dáme kvásek, žloutky, kůru a máslo. Zaděláme tužší těsto, do kterého na závěr vpracujeme rozinky. Dáme na hodinu a půl kynout (těsto musí být posypané moukou a přikryté utěrkou).  Z těsta vytvarujeme bochánek, který ještě na plechu kyne 25 minut. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlemi a dme péct. Hotový můžeme posypat cukrem.


Mazanec - tvarohový
Tento budu letos, respektive zítra, péct já. Kynutý letos nechám na tchyni.

500g hladké mouky
250g měkkého tvarohu
170g moučkového cukru
150g másla
2 vejce
60g mandlí (oloupaných)
60g rozinek (namočených do rumu)
lžíce horké vody
1 prášek do pečiva
kůra z 1/2 citronu
špetka soli

Ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem a lžící horké vody. Vmícháme citronovou kůru a po jednom vejce. Dále vmícháme tvaroh, špetku soli. V druhé míse promícháme mouku s prdopečem a vmícháme do máslové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky i s rumem a 2/3 mandlí. Propracujeme a vytvarujeme bochánek. Mazanec dáme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme zbylými mandlemi. Pečeme 20 minut na 165°C. Pak zvýšíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30-35 minut. Upečený mazanec necháme vychladnout, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet (proto budu péct zítra, aby byl na Bílou sobotu). Hotový můžeme pocukrovat.


Beránek
Hrníčkový recept na beránka. Recept od mojí babičky. A tak, jako vždy, jej i letos bude péct ona. Ale recept píšu, pro zájemce.

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce
šťáva a kůra z 1 citronu

Smícháme suché a mokré suroviny zvlášť. Pak spojíme. Těsto vlijeme do formy na beránka a pečeme, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Hotový pocukrujeme.


Všechny upečené dobroty budou vyfoceny a fotky budou dány na můj IG účet.

Dobrou chuť.

Komentáře