Velikonoce

Dneska máme Květnou neděli, tedy nám končí období mezi Masopustem a Velikonocemi. Mnozí z nás drželi půst a už se těší na velikonoční dobroty. Já tedy ne. Včera jsem lovila "kočičky" a dneska už nám zdobí jídelní stůl spolu s velikonočními vajíčky. Posvěcené nejsou, jsme ateisté. Ale zvyk je to pěkný. Od zítřka nám začíná tzv. Pašijový týden. A každý den je něčím typickým. Začínáme Modrým (v některých částech republiky zvaný Žlutým) pondělí. V dřívějších dobách ten den začínali dětem prázdniny. Následuje Šedivé úterý. To se vymetaly pavučiny a uklízelo se. Nějaký významnější zvyky tyto dny nemají. To naopak Škaredá středa už důležitá je. Jidáš zradil a prozradil Ježíše. Někde se středa nazývá Sazometná a je to odvozené od vymetání komínů. V tento den bychom se také neměli mračit, protože by se nás to mohlo držet celý rok. Na Zelený čtvrtek se lidé omývali ranní rosou. Hospodyně měly ještě za tmy ráno zamést a smetí odnést na nejbližší křižovatku. Zvony nám odletí do Říma a vrací se na Bílou sobotu. Nahrazuje se to řehtačkami či klapačkami, kterými kluci řinčeli a koledovali. Pečou se jidášky a baští zelené - špenát, medvědí česnek, kopřivy,... Na Velký pátek se drží hlavně smutek, protože je to den ukřižování Ježíše. Neměly by se vykonávat práce na polích, ale ani by se nemělo prát prádlo. Bílá sobota je ve znamení pečení (mazance, beránky, nádivky), pletení pomlázek a holky/ženy zdobily vajíčka. V neděli, na Boží hod velikonoční, se chodilo s napečenými a uvařenými dobrotami do kostela. Mají se posvětit. A rozdělit se i se zvířaty. Je to den zmrtvýchvstání. Je to taky den setkávání se s rodinnými příbuznými. Velikonoční pondělí je také nazýváno Červeným pondělím. Kluci koledují s pomlázkou vajíčka, někde se polévají vodou (někde holky polévají kluky). Holky po vyšupání by měly omládnout nebo by neměly uschnout.
U nás bývaly Velikonoce ve znamení práce. Chtěla jsem volné Vánoce, tak o Velikonocích se šlo do práce a vůbec nám to nevadilo. Co máme děti je to samozřejmě trošku jinačí. Domča se bude od dědy učit plést pomlázku. Holky nemluví o ničem jiném, než že se těší na barvení vajíček. A plotna, respektive trouba, u nás také nezůstane studená. Moc se na to těšíme!
Hlavní důvod, proč máme rádi Velikonoce je ale ten, že jsou to svátky jara. Sice zima stále drží pevně otěže v rukách, ale věřím, že už to nebude mít dlouhé trvání. Moc se na jaro/léto těšíme.







Komentáře