Hromnice

40 dní po Vánocích oslavujeme Hromnice. Asi nejznámější je pranostika: Na Hromnice, o hodinu více. Ale právě na Hromnice připadá těch pranostik nejvíc ze všech. Například další známá pranostika je: Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout. Chudák skřivánci. Ale dle pohybu a intenzitě návštěv sýkorek v našem krmítku a u lojových koulí, je znát, že zima už je dlouhá.
Hromnice jsou především svátkem očištění a všeho nového. Takže hlavním úkolem v tento den je úklid. A nejlépe březovými košťaty. Důležitým symbolem tohoto svátku je oheň, představující návrat slunečního světla. To je tedy už opravdu znát. Chodíme do školky už za světla! Ale vraťme se k ohni. Je zvykem o Hromnicích žehnat svíce. Posvěcené hromničky, jak se svícím říká, mají ochraňovat při bouřkách a nebo se zapalovaly u úmrtního lože. Mají chránit před nečistými silami, čarodějnicemi atd.
Naše Hromnice odpovídají keltskému Imbolci, což je svátek nového počátku a všech věcí, které se odehrávají poprvé.
Řekla bych, že v dnešní době známe tak akorát ty pranostiky. A pokud nejsme věřící, což naše rodina není, ale tyhle věci mě hodně zajímají, nikoho asi moc nenapadnou souvislosti. To blížící se Masopust začíná být zase zpátky mezi slavící se tradice.

Komentáře