Tři králové

My tři králové jdeme k Vám, štěstí, zdraví vinšujem Vám,...
Krásná tříkrálovská koleda, která přichází s posledním závanem Vánoc. Vánoce jsou totiž od Adventu po Tři krále. Ve východoevropských zemí to mají zase trošičku jinak. Měl by se odstrojit stromeček. Kdo tak neučiní o tomto svátku, měl by se stromkem vydržet až do Hromnic. Je pravda, že u nás se to docela dodržovalo a i stále dodržuje. Takže zítra večer milý stromeček odstrojím.
Tři králové, tři mudrcové, kteří Ježíškovi přinesli zlato, myrtu a kadidlo. Koledníčci v bílých kostelních komžích chodí koledovat od domu k domu a zanechávají zde svůj známý podpis K+M+B. Správně má být za B ještě jedno +, za kterým je uveden rok. Podpis je psán posvěcenou křídou. Kašpar chodí s kometou, Melichar s kadidlem a Baltazar, ten černý vzadu, s košíkem na koledu. Dnes je tento svátek spíše v pozadí těch velkých, Velikonoc a Vánoc. Setkáváme se s ním hlavně díky tříkrálovským sbírkám.
Od Tří králů do Popeleční středy se užívá období masopustu, pořádají se bály, merendy, karnevaly a šibřinky. Je to i období zabijaček. To je zase spojeno s tím, že v tomto období bylo nejvíce svateb. Po nich se samozřejmě rodili děti a ty přišli na podzim, tedy do listopadového klidu. Ženy tak mohly přes léto, období největších prací na polích a statcích, obvykle fungovat. Byli jste někdy na zabijačce? Já 2x. Pravá, domácí. Hlavní řezník byl manželův strejda. A to byl fofr a mazec, co je kolem toho práce. Ale bylo to fajn. Možná to někomu přijde jako týrání nebo nelidský,... Je to však naše kultura a součást našich zvyků. Takže si myslím, že by to měl zažít každý.

My dnes byli na tříkrálovském pochodu na Kladně. Děti jsou už v rekonvalescenci po neštovicích., tak je pomaličku začínám zvykat na pobyt venku. Bylo asi 9°C (super v lednu), přestal foukat vítr. A tak jsem je nalodila do auta a vyrazili jsme na Kladno. Průvod začínal u kostela sv. Václava v Rozdělově. Tam jsme také byli a čekali, než se všichni sešli. Měli mít sraz ve 14:45 a vycházet v 15 hodin. Velbloud, koně a povoz šli pěšky z Libušína a tak přišli asi o půl hodiny později. Bylo to moc hezké. Děti měli možnost pohladit si velblouda a koně. Za zpěvu koledy se pak průvod rozešel směr náměstí starosty Pavla. To už jsme nešli. Hodinka po více než měsíci doma na začátek stačila. Ale bylo to moc hezké.






Komentáře