Tvarohová štola

Přišel čas na další novou zkušenost v pečení. Na pravou drážďanskou, tedy kynutou, jsem si ještě netroufla. Zkusila jsem tedy tvarohovou a vůbec není špatná. Kdo by chtěl zkusit, přikládám recept.

50g rozinek namočíme den předem do rumu. 150g másla vyšleháme s 200g moučkového cukru, 1 vanilkovým cukrem a lžící citronové kůry do pěny. Pak přišleháme 2 vejce, 250g tvarohu (ne z vaničky). Dále přidáme rozinky i s rumem, 50g nasekaných mandlí, 100g kandovaného ovoce. Nakonec vmícháme 450g hladké mouky promíchané s 1 práškem do pečiva. Přiznám se, že mi poté přišlo těsto dost řídké a tak jsem mouku trošku přisypala. Z pevného těsta ihned vyválíme plát o síle cca 3cm. Jeden okraj přetáhneme do dvou třetin těsta. Přeložíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do vyhřáté trouby. Nejprve pečeme 20 minut při 180°C. Pak snížíme na 160°C a pečeme ještě 30 minut. Vytáhneme upečenou štolu z trouby, necháme chvilinku odpočinout a opět potřeme rozehřátým máslem a posypeme moučkovým cukrem. Kdo má trpělivost, zabalí vychladlou štolu do potravinářské fólie a nechá pár dní odležet. Kdo trpělivost nemá, jako my, může ihned konzumovat... 

Komentáře