Stejně, jako recept na beránka, mám i recept na mazanec od své babičky. Já jsem ale tentokrát použila místo hladké mouky, hladkou špaldovou. A klasický cukr nahradila třtinovým. Na chuť to nemělo vliv. Jen co trochu vychladl, zmizela ho půlka. Příště budu moct péct rovnou dva.
500g hladké (špaldové) mouky
100g másla (rozpuštěného)
100g cukru (třtinového)
25g čerstvého droždí
125ml vlažného mléka
2 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
citronová kůra
rozinky
mandle
+ 1 vejce na pomašlování
Z droždí, trošky mléka a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Sypké suroviny promícháme v míse, uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, máslo, kvásek, rozinky, citronovou kůru a zaděláme tužší těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě 1,5 hodiny. U nás opět v peřinách. Poté vytvarujeme mazanec, který na plechu, vyloženém pečicím papírem, kyne dalších asi 25 minut. Pak pomašlujeme 1 vejcem, posypeme mandlemi a upečeme. Kdo chce, může již hotový mazanec posypat moučkovým cukrem. Babička to dělá pravidelně, stejně tak i beránka. Já to vynechala.
Ze stejného těsta se u nás peče i vánočka.
DOBROU CHUŤ!
500g hladké (špaldové) mouky
100g másla (rozpuštěného)
100g cukru (třtinového)
25g čerstvého droždí
125ml vlažného mléka
2 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
citronová kůra
rozinky
mandle
+ 1 vejce na pomašlování
Z droždí, trošky mléka a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Sypké suroviny promícháme v míse, uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, máslo, kvásek, rozinky, citronovou kůru a zaděláme tužší těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě 1,5 hodiny. U nás opět v peřinách. Poté vytvarujeme mazanec, který na plechu, vyloženém pečicím papírem, kyne dalších asi 25 minut. Pak pomašlujeme 1 vejcem, posypeme mandlemi a upečeme. Kdo chce, může již hotový mazanec posypat moučkovým cukrem. Babička to dělá pravidelně, stejně tak i beránka. Já to vynechala.
Ze stejného těsta se u nás peče i vánočka.
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Okomentovat