Velikonoční pečení - Jidáše

Čas Velikonoc, čas na nějaký recept, po dlouhé době.

500g hladké špaldové mouky prosejeme se špetka soli do mísy, přidáme 100g třtinového cukru. Promícháme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme 250ml vlažného mléka, přidáme 1 sáček sušeného droždí, 3 žloutky, kůru z 1 citronu a 120g másla, které jsme si rozpustili. Zaděláme těsto, kdo nechce posilovat svaly, použije hnětač nebo je dobrá i domácí pekárna s programem na zadělávání kynutých těst. Já zvolila vlastní svaly. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout. Já ho měla, jak jinak, tradičně, v peřinách. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Z těsta oddělujeme kousky, vyvalujeme dlouhé prameny cca 25cm, silné cca 1cm. A tvarujeme do jidášů. Jidáš zradil a pečené jidáše by měly symbolizovat provaz, uzel. Takže do podobných tvarů. Jidáše dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Nezapomínáme na větší rozestupy. Necháme 20 minut kynout. Poté potřeme žloutkem, rozmíchaným v trošce mléka. Pečeme 15-20 minut na 160°C. Ještě teplé potíráme medem.



DOBROU CHUŤ!

Komentáře