Rozhledna a muzeum

Musím říct, že je docela zábava vymýšlet program pro naše dětičky. Nápadů a možností je spousty. Ale vzhledem k jejich věku jsou možnosti omezené. Na klasické prohlídky muzeí, zámků a hradů mají ještě času dost. Chodit pořád do ZOO by je za chvilku taky omrzelo. A tak jsme naplánovali jedno odpoledne, kde jsme zkombinovali více aktivit a zážitků.
Děti šli po obědě spát, ale budili jsme je relativně brzo, abychom celé odpoledne neprospali. Naše první kroky vedly na Mackovu horu u Nového Strašecí. Mackova hora je vysoká 526m a rozhledna na ní postavená, je vysoká 36m. Vyhlídková plošina je ve výšce 21m, vyšší místa jsou tvořena hlavně telekomunikačním zařízením. Když je dobré počasí, je vidět od Řípu, Milešovky až po Klínovec. My sice skvělé počasí neměli, ale ideální na výlet. Lehce pod mrakem. Na vyhlídkovou plošinu vede 96 točitých schodů. Já vedla dvojčata za ruku, manžel vzal Domču na "koně" a šli jsme. Takže i pro menší děti je to skvěle dostupné. Více informací nejdete například na webových stránkách Nového Strašecí.



Další naše kroky směřovaly do Lužné u Rakovníka, kde je muzeum ČD. Když jsem viděla ty staré lokomotivy, okamžitě se mi vybavil Večerníček O mašinkách. Kromě lokomotiv a vagonů jsou zde vidět i různé drezíny, důlní vozíky, železniční jeřáb atd. A krásná obracečka lokomotiv. Je zde budova s vystavenými předměty, původní nádražní budova a spousta dalšího. A taky skvělý zastřešený prostor s lavičkami a stolky pro případné občerstvení. Děti měli z mašinek radost. Některé jsou zpřístupněné i uvnitř, včetně jídelního vozu. Dětem jsme na památku koupili pohledy. 







Jelikož jsme s manželem dostali chuť na kávu, našli jsme si kavárnu v Rakovníku. Podle recenzí. Kavárna Petra měla několik plusů i mínusů. Placené parkoviště, co by kamenem dohodil. Venkovní posezení tvořilo pár plastových židliček a stolků nevalného vzhledu. Uvnitř to už byla jiná liga. Každopádně tak jako tak, naprosto pro děti nevhodná. Napravo od vchodu visí cedule, které kávy jsou k dispozici a podle toho si necháte nápoj připravit. V nabídce bylo klasické espresso, latté,... ale i několik druhů překapávaných káv. Nám chutnalo moc. Dětem jsme koupili dortíky, banánový a malinový. Jakmile měli snědeno, museli jsme pryč. Neudrželi bychom je na jednom místě. Hlavně toho nejmenšího raráška.


Cestou z Rakovníku nám synátor usnul, takže další zastavení, v Lánech, bylo čistě o dvojčatech. Při příjezdu do Lán je možnost prohlédnout si antilopy a lamy a tak jsme toho využili. Manžel zůstal v autě s mrňousem a já šla s dvojčaty na zvířátka. Jsou zvyklá na lidi, takže jen co jsme se objevily u ohrady, přišla se na nás podívat.




Byli jsme na rozhledně, na vláčcích, na zvířátkách... A co ještě? Do večeře bylo ještě času dost a tak jsme se na chviličku zastavili na našem oblíbeném vyhlídkovém valu v Kněževsi. Ano, jak jinak. Letadla...


Až na kavárnu, která děti příliš nenadchla (překvapivě), byl výlet moc fajn. Určitě doporučuji všechny místa našeho výletu. Bylo to skvělé odpoledne.

Komentáře