Čtenářské okénko - E. L. James a Padesát odstínů...

Zakládám nové téma, kterému bych se na tomto blogu ráda věnovala. A to knížkám a čtení. Myslím, že už jsem se tu kdysi zmiňovala, že málo čtu a že bych to ráda napravila. Není to tak dlouho, co jsme Dominika přestěhovali do pokojíčku k holkám a můžu tak večer svítit, aniž bych někoho budila.
Ani ve snu by mě nenapadlo, že začnu zrovna s tímto typem literatury. Červená knihovna mě nikdy moc neučarovala. Ani dívčí romány, které mi byly podstrkovány v pubertě.

Nakonec jsem ale neodolala a stáhla si je do čtečky v mobilu. Přiznám se, že jsem přečetla všechny tři části, tedy Padesát odstínů šedi, Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody. Všechny tři části se nesly v podobném duchu. Knihy jsou psané velmi jednoduše a srozumitelně. Lehce se to čte a tak jsem všechny tři části přečetla ani ne za týden.
Na internetu si o těchto knížkách přečtete všechno možné. Od toho, jaký je to brak, až po chválu. Z nějakého důvodu se to asi muselo stát nejčtenějšími knihami. Já jsem s názorem tak někde uprostřed. Nemůžu od tohoto typu literatury čekat, že to bude mít nějakou úroveň, ale zase tak úplná katastrofa to nebyla. Alespoň podle mě.

Abych měla ucelený obrázek o příběhů a možná i ze zvědavosti, shlídla jsem i film Padesát odstínů šedi. A poté jsem si řekla, že jsem to asi ani dělat neměla. Nedivím se, že na ČSFD má film hodnocení 41%. Ani mě se nelíbil. A možná i proto jsem vzala za milost ty knihy. Bývá zvykem, že v knize se odehrává něco jiného, než je ve filmu. Ale v tomto případě toho bylo docela dost. Ovšem soundtrack to zase až tak špatný nemělo. Takže alespoň ten soundtrack hodnotím pozitivně.
A abych těch odstínů neměla málo, dopřála jsem si i ten mužský pohled na příběh, tedy knihu s názvem Grey. Popravdě se mi líbila víc tahle knížka, tedy z toho mužského pohledu. Žádná vnitřní bohyně, žádné růžové tváře...

Pořadí oblíbenosti je toto:
1. Grey
2. Soundtrack
3. trilogie Padesát odstínů...
4. film Padesát odstínů šedi

Příběh o nevinné studentce a prodavačce v železářství, která se zamiluje do bohatého a temnou tvář skrývajícího muže. Kráska a zvíře v moderní podobě. V historii nejednou psané téma.
Pro E. L. James jsou tyto knihy prvotina. Četla jsem si, že je to její splněný sen. Po natočení prvního filmu, který získal "ocenění" Zlatá malina, byla část štábu vyměněna. Tak snad se dvojka a trojka povede lépe, aby ten její sen byl o něco růžovější.

Pár slov závěrem. Nedivila bych se, kdyby spisovatelka napsala i další dva díly z pohledu Christiana Greye. Jsem ráda, že jsem knihy přečetla. Že jsem nezůstala pozadu současnému trendu. Ale taky jsem ráda, že už to mám za sebou a můžu se věnovat jinému typu literatury.

Komentáře

  1. Trilogii jsem četla a přesně, není to tak hrozné, ale žádné obohacení literaturou se také nekonalo. Ale to zas nikdo nečekal, si myslím. Film mě hoooodně zklamal, respektive jeho úroveň. Já nevím, ale mám pocit, že klip k úvodní písničce (jo, a ta se mi tedy líbí do teď) ;-) byl daleko lépe a profesionálně pojatý než celý film, což je vcelku paradox. Knížku Grey asi taky časem přelouskám. Jen tak ze zvědavosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že máme podobný názor i na knihy... :) Tak můžeš i nějaké doporučit ;)

      Vymazat

Okomentovat