Hemangiom

Jak už jsem se tady několikrát zmiňovala, moje dcera se narodila s hemangiomem. Podle chytrých odkazů na internetu, hemangiom je:
"Hemangiom je benigní (nezhoubný) mezenchymový nádor krevních cév. Obvykle se tvoří na povrchu kůže nebo pod kůží, může se ale vyskytnout i jinde. Asi 30 % hemangiomů je přítomno již při narození, většina ostatních se objeví během prvních pár měsíců života.
Když se Anička narodila, byl hemangiome veliký asi 1,7cm na 0,5cm a vystouplý zhruba 0,2cm nad kůži. Podstoupila i UZ, aby se vyloučila přítomnost hemangiomu na orgánech uvnitř těla. Vše dopadlo dobře. Jak rostla, zvětšil se na 4x4cm a cca 0,5cm nad kůži. Nejprve jsme dostali doporučení na kožní na Karlák. Jak Apolinář, tak i zdejší klinika spadá pod VFN, takže doporučení jsme dostali už v porodnici. Byli jsme zde několikrát na kontrolu. Paní doktorka vždy přeměřila, objednala nás na další termín. Když Anička povyrostla a už nebyla takové nedonošené škvrňátko, zaslala nás na onkologii do Motola. Tím období u MUDr. Poláškové skončilo. Než došlo na vyšetření u MUDr. Mališe, přečetla jsem si na internetu spoustu článků o možné léčbě a ani jedna z možností se mi nezamlouvala. Tím, že je to nádorové onemocnění, musela by podstoupit léčbu podobné té klasické onkologické. Velmi silné prášky, které by musela brát pod dohledem doktorů a připojená na přístroje kvůli možným srdečním potížím. Naštěstí nás MUDr. Mališ uklidnil, že to u nich není možné řešit. Aničky hemangiom, který má v levém podžebří, je natolik velký, že ani ona drastická léčba by celý hemangiom nevyléčila a musela by podstoupit chirurgické odstranění. Zaslal nás tedy na chirurgii opět v Motole. V té době se Aničce utvořil ještě jeden hemangiom. Na klíční kosti, ale o velikosti špendlíkové hlavičky a vůbec neroste. K MUDr. Kocmichové chodíme už přes rok. Je to velmi milá doktorka. Jen Anička už je z doktorů dost nesvá a tak vždycky celé vyšetření propláče. Dvě poslední návštěvy byl hemangiom ošetřen laserem, aby se urychlilo jeho vstřebávání. Naštěstí to nemá žádné vedlejší účinky. Dostaneme ochranné brýle, já Aničku držím a doktorka krouží laserem nad hemangiomem. Celkem to netrvá ani 5 minut. Hemangiom má stále cca 4x4cm, ale už je určitě plošší. A začíná krásně světlat. Místy je šedý, místy už má barvu kůže. Ve své podstatě teď jen čekáme, až Anička povyroste. Pak jí bude chirurgicky odstraněn. Čekáme proto, aby měla na tělíčku menší jizvu. Na kontrolu teď půjdeme zase v říjnu. Tak jsem zvědavá, co se dozvíme.

Komentáře