Grilování

Máte rádi grilování?
My moc. Je to takový symbol léta, pohody a společného posezení... U nás na balkoně, na chaloupce ve Vlkovci u Sázavy, u tchýňat...

Co rádi grilujete?
My všechno. Vede samozřejmě maso. Kuřecí, krůtí, vepřové a máme vyzkoušené i hovězí, lososa i celého pstruha ve speciálním držáčku. Já uzeniny nemusím. Ale občas dobrá klobáska nebo špekáček není na škodu. Máme hrozně rádi grilovanou zeleninu - cuketu, rajčata, cibuli, papriku,... Cuketu jen nasolit, stejně tak i lilek. Cibuli stačí rozpůlit a nechat ji tam stejně dlouho, jako maso. Je pak úžasně slaďoučká. Až letos jsme vyzkoušeli grilovat houby. Nechápu, proč nás to nenapadlo dřív. Žampiony se k tomu hodí skvěle. Obyčejné i portobello. Řeznou stranu nebo klobouček potřít troškou oleje se solí a pepřem. Letos jsme poprvé zkusili i sýr halloumi. Výborné! A dokonce jsme zkoušeli i banán dochucený bílým rumem a skořicí...









V poslední době pak ke grilovanému masu dělám zkaramelizovanou rebarboru = 1 hrnek nakrájené rebarbory, 1 hrnek hnědého cukru, 1/3 hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 1 lžíce pomerančové kůry nadrobno, 1/2 šalotky na drobno. Na pánvičce všechny přísady promíchat, přivést k varu a pak za stálého míchání cca 10 minut vařit do zhoustnutí. Je to sladký jako cumel, ale k masu výborný!!!

Komentáře