Čtenářské okénko 2022

Za rok 2022 přečteno 54 knížek. Zatím můj rekord. Přečteny byly tyto knížky:

Pomsta - Sandra Brown: První kniha roku 2022. Špatné to nebylo, ale co si budeme. Zpětně si z té knížky moc nepamatuju...

Dívky z trajektu - Lone Theils: První díl ze série s novinářkou Norou Sandovou. Ztracené dívky na cestě z Dánska do Anglie. Dobře čtivé. Je fajn, že je knížka zase pohledem někoho jiného, než jen vraha či vyšetřovatele.

Temné hlubiny - Robert Bryndza: Pokračování série s Erikou Fosterovou. Knížky s Erikou mě hodně baví, takže přečteno jedním dechem.

Do posledního dechu - Robert Bryndza: Dvě knížky od Roberta po sobě, byla skvělá volba. Jen už se blížím do finále s Erikou, tak je mi toho líto. 

Rekonstrukce - Viktorie Hanišová: Za mě nejlepší knížka od autorky, které jsem zatím četla (mám přečtenou Houbařku i Anežku). Jen hlavní postava mi občas pěkně lezla na nervy.

Nejšťastnější muž na Zemi - Eddie Jaku: Ano, těch knížek o Osvětimi je hodně. Tuhle jsem přečetla v rámci Čtenářské výzvy u Knižních závisláků na FB. A tahle knížka mě opravdu zasáhla...

Porodní sestra z Osvětimi - Magda Knedler: Poprvé jsem knihu odložila po několika stránkách, protože mi nesedla. Podruhé jsem se do ní "zakousla" a přečetla. Nemůžu o tomto tématu říct, že jsou lepší a horší knížky, protože všechny sbližuje hrůza té doby a míst, ve kterých se odehrávají. Ale tohle prostě bylo slabší, i když se jednalo o téma porodů a miminek...

Konec léta - Anders de la Motte: Začátek série Roční období. Je skvělé, že někdo u mí psát velmi napínavě i bez hektolitrů krve a "Supermanech" v podobě vyšetřovatelů. Líbí se mi prolínání příběhu ze současné doby a minulosti... O ztraceném dítěti... To si ani nechci představit, jako matka.

Žena, po které se slehla zem - Lone Thiels: Pokračování série s novinářkou Norou Sandovou. První knížka se série se mi líbila víc, ale ani tohle nebylo špatné. Jaderný program není můj šálek kávy...

Dcery dvouhlavého draka - William Andrews: Další skvělá knížka letošního roku. Historie, o které se moc nahlas nemluví. O unesených dívkách, které pak sloužily pro potěchu můžu. Hodně silná knížka.

Manželé odvedle - Shari Lapena: Takové dost omílané téma... Půjdeme k sousedům na večeři, vezmeme si chůvičku a dítě stejně zmizí. Nenadchne, neurazí. Takový střed.

Nejlepší víkend - Patrik Hartl: Moje snaha o dočtení všech knížek, které Hartl vydal. Samozřejmě už je další, ale to v tu dobu nebyla. Tuhle knížku bych označila, jako typickou "Hartlovinu". V dobrém.

Loutkové divadlo -M. W. Craven: Druhá knížka čtenářské výzvy. Velmi napínavá. Jen má jeden "háček". Je ze série. Takže jsem teď donucena pořídit si další... :D

Chladnokrevně - Robert Bryndza: Bryndza nezklamal!

Podzimní případ - Anders de la Motte: Po maturitě je čeká koupání a pak opravdický život. To bylo před 27 lety. Teď se to začíná rozplétat díky příběhu ze současnosti. Musím říct, že se mi Anders de la Motte moc líbí!

Smrtící tajnosti - Robert Bryndza: Finále s Erikou (tehdy).

Oběť bez tváře - Stefan Ahnhem: Rozečtena tak nová série s vyšetřovatelem Fabianem Riskem. Oběti jsou spolužáci. Čtivé a těším se na další pokračování.

Mlčící fontány - Ruta Sepetys: Moje oblíbená spisovatelka. Její příběhy zasazené do skutečných historických událostí, jsou prostě skvělé. Tentokrát ze Španělska a odebírání dětí nevhodným rodičům.

Někdo cizí v domě - Shari Lapena: Takové nemastné neslané. Ale ten konec...!

Zimní oheň - Anders de la Motte: Třetí kniha ze série. Zdědíte chatu po tetě. Ale nemáte na ní dobré vzpomínky. A vracíte se kvůli tomu 30 let zpět...

Mráz - Bernard Minier: Započata nová série :-) Velmi povedená. Jen je to teda šílená bichle... :D A zajímalo by mě, jak by ve skutečnosti věšeli toho koně na lano od lanovky...

Bílá Voda - Kateřina Tučková: Místo, kde jsem trávila školu v přírodě ve třetí třídě na základní škole. Takže jsem se ve vzpomínkách na to místo opravdu vracela. Další pěkná bichle :-). Klobouk dolu před autorkou, protože dát dohromady i všechny ty spisy a dokumenty. Sice to ten děj "zbytečně" natahovaly, ale bez nich by to nebylo úplné.

Dům u jezera - Naulla Ellwood: Když chcete utéct, ale ono vás to stejně dohoní. Ale knížka spíš takový průměr.

Chaloupky - Štěpán Javůrek: Chaloupkami jsem odstartovala letní čtení a objevování nových českých autorů. Chaloupky za mě neskutečně skvělé. Celý ten příběh a ten konec... No, i slza mi ukápla!

Nebe nad Perninkem - Štěpán Javůrek: Po Chaloupkách trošku zklamání. Tím ale nechci říct, že je špatná! To vůbec ne!!! Ani nevím, proč jsem čekala, že to bude zase historický příběh. Nebe nad Perninkem je ze současnosti. 

Slyšet jeleny zpívat - František Šmehlík: Moc příjemná detektivka současného českého autora. Do budoucna se mu určitě vyhýbat nebudu.

Propast - Jitka Ludvíková: Příběhy tří sester, které se zajímavě prolínají. Jen já nemám ráda otevřené konce...

Pramen Vltavy - Petra Klabouchová: Současný příběh - vražda malé holky, se prolíná s příběhem z kdysi dávna (válka a doba těsně po válce). Musím říct, že se mi současní čeští autoři opravdu líbí!

Stvůra - Kristýna Trpková: Wow, přečteno jedním dechem. Knížka je první ze série. Vrah mě docela překvapil. I když už jsem ke konci tušila!

Vesnice - Kristýna Trpková: Druhý díl ze série. Taky skvělá knížka. Jen Stvůra se mi líbila víc. Už se těším na Vetřelce. Kniha je o ztracených dětech, což je pro mě zase trošku horší téma.

Hotýlek - Alena Morštajnová: Tuhle spisovatelku můžu. Hana byla TOP, ale kvůli tomu přeci nebudu odsuzovat jiné knížky. Každá je prostě jiná a svá. 

Vypůjčená minulost - Naďa Pischová: Tak tohle taková pecka nebyla. A zpětně ji beru jako nejslabší knížku loňského roku. A to tak, že už si jí vlastně ani nepamatuju...

Petr a Lucie - Romain Rolland: Díky Databázi knih, kde jsou klasická díla zdarma, jsem se dostala i k takovým knížkám, jako je Petr a Lucie nebo ty další... Petr a Lucie je kniha známá svým příběhem. A i přes to ten konec... Bylo mi z ní smutno.

Jak jsem potkal ryby - Ota Pavel: Lehké a odpočinkové čtení.

Vyhnání Gerty Schnirch - Kateřina Tučková: Válečná i poválečná léta pro německé občany. Smutné čtení. Ale doporučuji všema deseti.

Povídky z jedné kapsy - Karel Čapek: Příjemné čtení s detektivním tématem. Doporučuji.

Sběratel motýlů - Dot Hutchison: Unáší dívky, aby jim na záda vytetoval motýla. A v určité chvíli je zabíjí, aby je mohl zalít do pryskyřice a vystavit ve vitríně. Vždycky si u takových knížek říkám, jak úchylný musí být spisovatel, že něco takového napíše... :-) 

Loutkář - Daniel Cole: Druhý díl ze série. Hadrový panák se mi docela líbil. Ale tohle... Čím víc krve, tím líp. Až mě to odradilo od čtení třetího dílu...

Pekařova dcera - Sarah McCoy: Novinářka Reba si dává pauzu od svého vztahu a píše článek o Vánocích. Objeví pekařství a vyslechne si příběh majitelky. To byla tak krásná knížka, že mi bylo líto, že končí. Půjčeno od kolegyně.

Ráchelina kniha - Sissel Vaeroyvik: Také půjčeno od kolegyně. A snad ještě o chlup lepší, než Pekařova dcera. I slzu jsem na konci uronila... 

Kruh - Bernard Minier: Pokračování série se Servazem. Ač opět velká bichle, četlo se tak dobře, že děj opravdu utekl. 

Pekárna s vůní skořice - Ruth Kvarnström-Jonesová: Příjemné a pohodové čtení po těch všech válečných příbězích či napínavkách. Ona se vrací po krachu vztahu z Londýna a potká jeho. On je z nesvářené rodiny... Četlo se to ale velmi hezky a těším se na pokračování.

Vražda s nápovědou - Catherine Shepherd: Čtvrtá kniha ze série. Mám přečteny všechny předešlé a těším se vždy na novou. Baví mě, když je kniha psaná někým jiným, než jen detektivy či vrahy. Tohle je očima patoložky.

Vlk - Samuel Bjork: Taky velmi povedené čtení. Mám přečteny všechny tři předešlé. Jen už je to delší doba a tak už jsem si nepamatovala, co se dělo v těch předešlých. A jelikož tahle kniha se příběhově odehrává přede všemi třemi předešlými, mám v tom trošku guláš. Ale napínavé čtení to bylo!

Cilčina cesta - Heather Morrison: Pokráčování Tatéra z Osvětimy. Ale o něm je to jen velmi okrajově. Když si myslíte, že po koncetračním táboře nemůže být nic horšího a přijde gulag...

Kanibal z Nine Elms - Robert Bryndza: Já tak nějak nevím. Kate Marshall mi nepřirostla k srdci tolik, jako Erika. No, uvidíme, kdy se vrhnu na pokračování nové Bryndzovy série.

Dáma s Kaméliemi - Alexandre Dumas ml.: Kdo říká, že musí být klasika špatná. Jen bych řekla, že k ní člověk musí "dorůst".

Nevítaný host - Shari Lapena: Venkovský hotel, několik mrtvol a všichni loví vraha. Tak další...

Ostře sledované vlaky - Bohumil Hrabal: Když chcete něco lehčího.

Pekárna plná života - Ruth Kvarnström-Jonesová: Druhá knížka, příští rok by měla vyjít i třetí (na Slovensku už ji mají). Docela měl člověk i chuť na ty všechny skořicové šneky... :-)

Povídky z druhé kapsy - Karel Čapek: Tak a mám ty kapsy obě. Milé čtení!

Vražda na hřišti - Catherine Shepherd: Julie a Florian opět v akci. Aneb pataložka a policista. Jak už jsem psala výš, tyhle knížky můžu.

Sudetský dům I. - Štěpán Javůrek: Moje třetí kniha od autora. Musím říct, že Chaloupky u mě vedou. Po dočtení jsem měla pocit, že druhý díl nemusí být. Že je příběh ukončený. No, uvidíme. Necháme se překvapit. Každopádně zajímavé čtení z doby těsně po druhé světové válce a Sudetech.

Jarní oběť - Anders de la Motte: A čím jiným zakončit rok, než poslední knihou ze série Roční období. Anders de la Motte se u mě po těch 4 knihách zařadil mezi oblíbené autory. Ukázal, že jde napsat napínavá knížka - detektivka, aniž by se u toho prolily hektolitry krve. Musím velmi vřele doporučit.

Během roku jsem tedy přečetla opravdu hodně knížek. Celkem 54. Čtu teď hlavně hodně v práci. O nočních, o pauzách a tak. Dá se to, ne že ne. A dokonce bych řekla, že je toho času víc, než kdybych byla doma. Každopádně si mě od září v nové práci kolegyně "dobírají", protože kdykoliv přijdou do odpočinkové mísnostni, nevidí mě jinak, než s knížkou.

Jak už jsem psala, největší zklamání - nebo spíš nejméně nadšená - jsem byla z knížky Vypůjčená minulost. Naopak nejlépe hodnocené knížky jsou: Dcery dvouhavého draka, Chaloupky a knihy půjčené od kolegyně Hanky - Ráchelina kniha a Pekařova dcera. A jedno velké milé překvapení jsou i současní autoři. Nejen zahraniční (Anders de la Motte), ale i ti naši (Štěpán Javůrek, František Šmehlík, Kristýna Trpková aj). A pro mě stále TOP autorka je Ruta Sepetys.

Komentáře