Tip na výlet s dětmi: Lužná u Rakovníka

Když se řekne Lužná u Rakovníka, spoustě z Vás se určitě vybaví Muzeum Českých drah. Což je správně. Spousta historických vozů. Venkovní i exteriérová expozice. Neboli vystavené lokomotivy parní, motorové, elektrické,... spousta vagonů (některé zpřístupněné i zevnitř). Stříbrný šíp. A spousta dalších. Uvnitř malého domečku je krásné funkční modelové kolejiště, spousta dokumentů, fotografií a dalších materiálů. Užijí si velcí i malí.






Kdo se nechce jen koukat, ale i nějakým tím historickým vozem se svést, má možnost. Několikrát do roka jsou vypravovány různé historické vlaky. Ano, nejznámější je asi Posázavský Pacifik (na ten mám zálusk také). Ale i právě z Lužné jsou různé soupravy vypravovány. My si také udělali tento výlet. Vlak jel z Lužné do Berouna. My nastupovali v Rakovníku a vystupovali v Nižboře. Na břehu řeky Berounky jsme si udělali piknik a klasickou lokálkou přejeli do Křivoklátu. Navštívili místní hrad a pokračovali do Rakovníku. Velmi příjemný výlet a dětem se moc líbilo.









Lužná ale nejsou jen vlaky. Co by kamenem dohodil (kousek autem nebo pomalým krokem pěšky přes les), v areálu bývalé pily, je Muzeum amerických veteránů JK Classics. Auta značek Ford, Cadillac, Dodge, Mustang, Chevrolet,... A nejen to. Dokonce je tu vystavená Tatrovka dvojice Zikmund a Hanzelka.









Není to tak dlouho, co jsem viděla jeden díl Garáže, vysílané na Seznamu, právě o tomto muzeu a jeho majiteli.
V areálu je i restaurace, kde se můžete občerstvit. Taktéž stylově zařízená. Já si dala kafe a děti zmrzlinu. A než jsem kafe dopila, děti si malovali křídami a nebo jsou k dispozici odrážedla.
Také se zde konají různé srazy veteránů. Všechno dohledatelné na jejich webových stránkách.

Komentáře