Moderní vymoženosti současnosti a děti

V dnešní době je na děti a pro děti spousta věcí, které za mého dětství nebývalo. Něco hodnotím pozitivně, něco negativně.
Například pozitivně hodnotím plenky. Nedokážu si představit mít dvojčata v době, kdy nebyly jednorázové plenky. A maminky musely vyvařovat a žehlit tuny plen. Ale myslím, že ty úplně super plenky, díky kterým jsou miminka v suchu, taky asi nebudou úplně fajn. Myslím z hlediska učení dítěte na nočník. S tím teď bojujeme a prostě nemají potřebu si říkat, když jsou neustále v suchu. Obdivuji maminky, které i v dnešní době jdou do látkových plen (samozřejmě už je to o něčem jiném), ale s jedním se to asi dá. S třemi bych se picla. My používáme u všech dětí pleny Bella Happy, které dvojčata používala už na neonatologických odděleních Apolináře. Aktivně jsme koupili jeden balík Pampersek, ale Anetka se nám po tom oprudila úplně strašně, takže na B. H. nedám dopustit.
Další pozitiva dnešní doby považuji umělá mléka a kaše a podobné. Babička mi vyprávěla, jak dělávala kaši z mouky. To muselo být bolení bříška. Dnešní různá speciální mléka dokáží pokrýt poptávku velmi širokou. Několik značek. U nás pila Anička (naštěstí jen jedno balení Nutrilonu) mléka AR, tedy antirefluxní. U všech dětí používáme Sunar. Dvojčata 4, kterou ale mají už jen občas. Domča z vesela baští 2.
Nejsem příznivcem dětských voňavých značek kosmetiky. Sice hezky voní, ale vůně = chemie a tak jsem to nechtěla používat. Dlouho jsem koupala v čisté vodě. A když se objevil nějaký pupínek či vyrážka, postačil pytlíček černého čaje. To nám radila doktorka a vždycky to zafungovalo. Koupel v černém čaji a bylo po problému. Po delší době jsem začala používat Astrid. Na mazání po koupání nám u Apolináře řekli, ať si přineseme klasickou modrou Indulonu. U té jsme vydrželi i doma.
Používáte monitor dechu? A uměli byste pomoct miminku? Kdybych měla od začátku donošené děti, asi bychom ho nepoužili. Ale jelikož se narodila dvojčata tak moc brzo, koupili jsme je. U Apolináře nám říkali, jak se máme zachovat, když by se rozezněl a já si říkala, kéž bych ho nikdy neslyšela. A asi týden nato se rozezněl pod Anetkou. Dle pokynů jsem jí vzala a letěla s ní k sestrám. Naštěstí byla v pořádku. Jen deska od monitoru se hnula a přestal jí snímat. Doma to bylo podobné. Byla hodně lehoučká a tak jí ten monitor tolik necítil. U Domči jsme ho používali jen proto, že jsme ho doma měli. Ano, použitý po holkách, ale byl funkční, tak proč ne. Jenomže nedonošené a donošené miminko je opravdu velký rozdíl, tak jsme ho u Domči po měsíci přestali používat. Hodně se v postýlce vrtěl a pořád z něj slézal.
Další super věc v dnešní době, ale v bytě úplně na nic, je domácí chůvička. Věřím, že v domečku je k užitku. Můžete jít ven na zahradu a nesedět doma. Ale v bytě, zvlášť tak malém, jako máme my, je zbytečný. Nejsem ještě tak hluchá, abych miminko neslyšela...
A určitě velké plus v mé výbavě pro děti má sterilizátor. Naskládají se do něj lahvičky, nalije destilovaná voda a může se vyvařovat. Paráda.
Bohužel jsem byla nucena u dvojčat používat i odsávačku. Koupila jsem jí z druhé ruky. Paní si ji koupila jen pro jistotu, byla nepoužitá. Jak si to může koupit jen pro jistotu?? Jelikož jsem dovážela odsávané mléko do porodnice, musela jsem ji mít. A vzhledem k frekvenci odsávání mléka jsem zvolila elektrickou. Z ruční bych se asi zbláznila.
V dnešní době je na trhu také řada jídel ve skleničkách pro malé děti. Od 4., od 6. a od 8. ukončeného měsíce. Po pravdě, zeleninové jsem nikdy nepoužila. Není zase takový problém koupit čerstvou zeleninu po celý rok a maso už vůbec ne. Dát všechno vařit, namixovat, udělat si větší zásobu do mrazáku. Takhle jsem to dělávala s dvojčaty a budu s tím tak pokračovat i s Domčou. Jediné, co jsem z těchto vymožeností využila, byly ovocné přesnídávky. Přes zimu jen čerstvá jablka, banány a exotické ovoce, které holky vloni a letos Domča ještě nemohly/nemůže. Takže tam ano, ustoupím, koupím skleničku. Ale přes léto, když už letos holky můžou baštit všechno, je nepoužíváme. A naštěstí ony opravdu baští všechno čerstvé ovoce i zeleninnu. Je to super! S Dominikem začínáme s příkrmy. Takže mixuju mrkev, brambory, květák, batáty,... Z ovoce už má vyzkoušené meruňky, banán, jablíčko a pak teda ty skleničky...

Jak jste na tom vy? Používáte moderní vymoženosti či se kloníte ke klasickým a léty ověřeným věcem?

Komentáře

  1. U nás je to podobne a i vlastne jinak :-)
    Za jednorazove plenky jsem rada (jakoze za ten vynalez, i kdyz pouzvame prave pampersky, tojours nebo z rossmanna, pac po bh se holky osypaly :-( ) a reci o tom, jak - zejmena s dvcaty- se mi proste "musi" vyplatit , uz me unavuji. A nejak mam stesti, ze na takove bio matky narazim az moc casto na muj vkus :-)
    Ted uz knecne holky ovoce jedi klasicke, ale dlouho jsem do nich narvala prave jen sklenicky a to jeste jen nektere druhy ovoce - napriklad jablko = pokus skoro o otravu, jak se obe holky tvarily.
    Sterilizator je proste super. Mame ten mikrovlnkovy a i kdyz ho pouzivam uz ted jen malo, nedla bych na nej dopustit.
    A monitor jsme take mely a vcelku dlouho - kdyz uz byly doma, tak jsme je mely skoro do roka - mely jsme ty dvoudeskove, takze pokryly temer celou 120 postel, jenze ted maji postele vetsi a to uz nam pipaly vcelku casto , jak se ve spanku dostaly mimo nej. Ale za mne proste fajn vynalez! ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat